Наші спікери. Ольга Гончарова: «Весь світ має дізнатися про незламну Херсонщину»

Наші спікери. Ольга Гончарова: «Весь світ має дізнатися про незламну Херсонщину»

Українські музеї наразі переживають не найкращі часи. Але є такі, які постраждали найбільше, і їхні працівники не з чужих слів знають, що таке працювати під дулом автомата, з ризиком для життя. А потім – жити під постійними обстрілами, але залишатися там, де їм належить бути і берегти те, що не встигли знищити або вкрасти загарбники. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог журналістки, комунікаційниці, експертки проекту “Культурний фронт” благодійного фонду “Підгорецький замок” за підтримки Посольства США в Україні Вікторії Чирви.

Саме так живе Херсонський обласний краєзнавчий музей. Його директорка Ольга Гончарова розповість під час Форуму «Мистецтво перемоги», через що довелося пройти його мужнім працівникам, коли до їхніх дверей увірвалися російські «визволителі».

«Я хочу розповісти, що пережив наш музей – під час вторгнення російських загарбників і потім, після деокупації. Окупанти пограбували наш музей, але дещо нам вдалося зберегти. Попри складнощі – відсутність світла, холоднечу, ризик обстрілів, ми продовжували працювати», – розповідає Ольга Гончарова.

На Форумі представники Херсонського обласного краєзнавчого музею представлять стаціонарну фотовиставку «Незламна Херсонщина», яку вони зробили по свіжих слідах, одразу після окупації. У кількох десятках світлин, які не можуть залишити байдужим, представлено драматичний період, який пережила Херсонщина і, зокрема, музей. Кадри російського вторгнення, озброєні окупанти. Неймовірний спротив херсонців, коли вони голими руками зупиняли ворожі танки та БТРи. Моменти радості та полегшення після звільнення міста. Фотовиставка також розповідає про моторошні миті – сумнозвісні «підвали», де загарбники катували тих, хто не погоджувався на їхнє «визволення».

«Цією виставкою ми показуємо всю ганебну історію російського вторгнення: вони до нас прийшли як господарі, загарбники, і як безславно закінчили. Не по зубам їм наша незламна Херсонщина», – каже директорка музею.

Попри те, що війна триває, і мешканці Херсону, які перебувають під щоденними обстрілами, добре про це пам’ятають, – Ольга Гончарова та її колеги вже планують подальші дії на період після перемоги. Розробили концепцію «Музейного містечка», в межах якого буде відновлено та відреставровано історичні будівлі на території музею, і там буде створено креативний простір для молоді. І в цьому питанні вони дуже розраховують на підтримку меценатів та небайдужого бізнесу.

«В цьому Музейному містечку молоді творчі люди зможуть проводити час з приємністю та користю, впроваджувати нові сучасні мистецькі підходи. Через війну з України виїхало мільйони людей. Нам треба їх повертати додому. Але треба, щоб їм тут було цікаво», – підсумовує Ольга Гончарова.

Нагадаємо, Форум «Мистецтво перемоги» пройде у Львові 8-9 грудня. Зареєструватися на захід можна за посиланням: https://www.facebook.com/events/1672447053263491

U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine

Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.