1 січня Бельгія розпочала головування в Раді ЄС
Ілюстраційне фото pxhere.com/CC0 Public Domain

1 січня Бельгія розпочала головування в Раді ЄС

Головування Бельгії в Раді Європейського Союзу триватиме пів року. Серед тем, якими вона займатиметься, – зокрема, війна РФ проти України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Із 1 січня 2024 року Бельгія розпочала шестимісячне головування в Раді Європейського Союзу. Президентські завдання невеликої країни-засновниці Європейського співтовариства припадають на час виборів до Європарламенту, й це, можливо, вплине на їх перебіг. Серед завдань на найближчих пів року Бельгія назвала зміцнення верховенства права, конкурентоспроможності Європи, справедливу та зелену трансформацію і соціальні питання.

Про подробиці повідомила кореспондентка Польського радіо з Брюсселя Беата Пломецька. За її словами, Бельгія має свої пріоритети, які оголосив прем’єр-міністр Алєксандер Де Кроо, проте на їх реалізацію матиме лише чотири місяці. Через вибори до Європейського парламенту (які відбудуться в червні – ред.) законодавчий цикл завершиться наприкінці квітня, тоді відбудеться останнє пленарне засідання.

Бельгія також займатиметься поточними темами, зокрема наслідками російського нападу на Україну. За місяць відбудеться євросоюзний саміт у справі фінансового пакета для України у розмірі 50 мільярдів євро на найближчих чотири роки. Під час саміту в грудні Угорщина висунула заперечення стосовно цієї пропозиції.

«Великий крок уже зроблено, і ми працюватимемо над досягненням порозуміння 27 держав», – наголошував прем’єр-міністр Алєксандер Де Кроо. За пів року бельгійці передадуть естафету президентства Угорщині.

IAR/Н.Б.