Президент України прокоментував актуальну ситуацію в українсько-польських відносинах
Київ, Україна, 19.12.2023 р. Президент України Володимир Зеленський (праворуч) відповідає на запитання журналістів під час прес-конференції в Києві, PAP/Vladyslav Musiienko

Президент України прокоментував актуальну ситуацію в українсько-польських відносинах

Президент України: Ми готові, щоб у Польщі люди нічого не втрачали. Але не можна політизувати питання зерна. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Володимир Зеленський сказав, що у фінансовому плані Польща втратила від блокування кордону з Україною, проте він сподівається, що проблема блокування кордону буде вирішена.

Про це Зеленський сказав на пресконференції за підсумками 2023 року.

Він додав, що не маючи можливості транспортувати товари через Польщу, Україна створила коридори через Молдову та Чорне море.

«Хочу подякувати Польщі й президенту Дуді, перш за все суспільству. Ви з нами з початку війни, ви наші сусіди, приймали наших людей. І я робив максимально все, щоб віддячити вам. Може, цього замало, але ми вам вдячні. Але при цьому ми маємо бути відвертими. Президент Анджей говорив: українці своїм життям захищають Польщу. Вважаю, що ми брати з вами. Ви нам допомагали, як могли, а ми стояли за вас і стоїмо, як можемо. У мене були потужні стосунки з вашим Кабміном. Ми були вдячні. Потім була блокада наших кордонів… Зрозумійте, це не бізнес під час війни. Це було виживання, у нас не було коридору — вільного, незалежного, чорноморського коридору, яким можна було вивозити зерно», — заявив Володимир Зеленський на прес-конференції, підбиваючи підсумки року, що минає.

Володимир Зеленський розповів, яка ситуація в українсько-польських відносинах зараз.

«У вас новий уряд. У мене був контакт з президентом Дудою, він вітав нас з нашими святами, і я його вітав. Ми вирішили цю ситуацію. Я буду вірити, що новий уряд розблокує цю всю блокаду. Вона штучна. Ми готові, щоб у Польщі люди нічого не втрачали. Але не можна політизувати питання зерна. Що вийшло? У фінансовому плані Польща втратила. Чому? Ми побудували кордон через Молдову та Румунію, ми побудували коридор Чорним морем і тепер менше експорту через Польщу. Ми не хотіли цього. У мене була розмова з Дональдом Туском. Я йому вдячний за міцну позицію», — наголосив президент.

Зеленський висловив сподівання, що новий польський уряд вирішить проблему блокади на кордоні.

PAP,еspreso.tv/O.T.