Фейк: місця перебування переміщених осіб з України – «розсадники криміналу» в «німецьких містах»
Ілюстрація cbc.ca, Omar Marques/Getty Images

Фейк: місця перебування переміщених осіб з України – «розсадники криміналу» в «німецьких містах»

Російські дезінформаційні наративи часто стосуються не лише допомоги західних держав Збройним Силам України чи підтримки політичного курсу Києва. Нерідко їхньою метою є викликати ворожість і недовіру до українських громадян – причому як на їхній батьківщині, так і за кордоном – що вкотре підтверджує українофобську сутність московських пропагандистів, їхню ненависть до українського народу як такого. Нещодавно проросійський польський Телеграм-канал Niezależny Dziennik Polityczny («Незалежний Політичний Щоденник») оприлюднив – з посиланням на нібито матеріал німецького видання Bild – пост, у якому описав жахаючу картину того, як місця компактного проживання українських переміщених осіб стали, мовляв, «найбільш злочинними у німецьких містах».

Не склало жодної проблеми знайти відповідний матеріал у самому Bild. У статті під заголовком «Dreimal am Tag musste die Polizei anrücken – 230 Einsätze in zweieinhalb Monaten» («Поліція мала приїжджати по три рази на день – 230 викликів за 2,5 місяця») розповідається про ганноверські (цікаво, що польські пропагандисти не вказали, що йдеться про одне місто) центри проживання переміщених осіб, деякі – знов-таки, лише деякі! – з котрих викликають побоювання з точки зору безпеки.

Отож, як випливає з матеріалу, з січня по березень 2023р. поліцейським Ганновера довелося виїхати на 230 викликів до одного з центрів перебування на території місцевого виставкового комплексу – тобто у середньому десь по 3 на день. При цьому у поліції пояснили – і про це польські пропагандисти теж чомусь «забули» – що не всі виклики стосувалися реально скоєних кримінальних правопорушень. Як і в більшості країн світу, поліція завжди має прибути за викликом і вже на місці розібратися, чи мала місце якась екстраординарна подія, а чи виклик був необґрунтованим (і за це, можливо, призначити штраф) – тобто, «250 викликів» не тотожно «250 злочинам».

Надалі в матеріалі повідомляється ще одна доволі важлива для розуміння фейковості заяв польського каналу деталь. Отож, журналісти зазначають, що спочатку у зазначеному виставковому павільйоні спочатку проживали виключно переміщені особи з України, зокрема жінки та діти – однак згодом до них почали «підселяти» самотніх чоловіків, зокрема з Афганістану, Грузії та Сирії.

Таким чином, звідси й випливає найцікавіше: згаданий польськими пропагандистами притулок на території виставкового центру некоректно позначати як «місце перебування українців», позаяк там перебувають громадяни різних національностей та походження, частина з котрих є чоловіками (що може провокувати конфліктні ситуації з жінками).

Тож теза про те, що перебування у якомусь місці українців перетворює його ледь не на розсадник криміналу, є цілком маніпулятивною, шкідливою й не приносить користі нікому, окрім московських пропагандистів. Таким відвертим окозамилюванням вони, на жаль, доволі успішно змушують громадян країн ЄС ігнорувати той факт, що українські переміщені особи доволі активно інтегруються у суспільно-економічні системи держав перебування, і допомагають поширенню найгірших забобонів і стереотипів.

Богдан Мироненко

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом#TeamEurope#MovingForwardTogether#ISAREdnannia#StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства