Досить брехати: стартує новий проєкт протидії російської дезінформації проти України – StopLie

Досить брехати: стартує новий проєкт протидії російської дезінформації проти України – StopLie

Останнім часом у країнах ЄС, зокрема в Польщі та Німеччині, помітно ще більше зростає російська пропагандистська активність. На цю загрозу звертають увагу як експерти недержавних дослідницьких організацій, так і урядовці. Кремлівська пропаганда адаптується до зміни ситуації на фронті, дедалі більше звинувачуючи західні держави в участі у військових діях на боці України та формуючи наратив, що Росія воює з цілим НАТО.

Задачі російської пропагандистської машини  — це створити неприязнь і ворожнечу між країнами ЄС та Україною на суспільному та державному рівнях, дегуманізувати українців у сприйнятті європейським суспільством; внести суперечки щодо неоднозначності того, хто у цій війні є винуватцем, а хто жертвою; покласти на Україну провину за погіршення соціально-економічної ситуації в Європі, розгортання енергетичної, продовольчої та економічної кризи; залякати європейське суспільство негативними наслідками в результаті допомоги Україні (втягування у війну, ядерна загроза тощо); внести розкол у позицію європейської спільноти, знизити рівень зовнішньої допомоги та шляхом такого тиску схилити Україну до потрібних Росії поступок.

У інформаційній війні проти Заходу РФ використовує як зброю зокрема політиків та експертів, які прямо озвучують кремлівські наративи, а також нерідко вдається до прямих фальсифікацій, викривляючи факти та маніпулюючи публічними висловлюваннями українських або західних посадовців, подаючи їх як докази на підтримку тез Кремля.

Із поглибленням світової кризи, викликаної агресією Росії, така пропаганда може бути використана на користь проросійських політичних сил в Європі та в результаті вплинути на результати виборів, що по суті є прямим втручанням у їх внутрішні справи. На Україну також спрямовується пропагандистський вплив з метою сформувати в українців оцінку вигідності продовження війни країнам Заходу, їх намірам збагатитися за рахунок України, а сусідніх країн, зокрема Польщі – відторгнути частину української території. Отже, існує нагальна потреба у протидії шкідливим російським наративам з боку як українських організацій і експертів, так і організацій і дослідників країн ЄС. Аудиторією повинні стати як особи та організації, котрі безпосередньо займаються цією проблемою в країнах ЄС (експертні центри, ЗМІ, журналісти, посадовці безпекової сфери), так і більш широке коло громадян, на яких спрямована російська дезінформація і які нерідко є вразливими до неї через відсутність розуміння механізмів розпізнання такого впливу на їх поведінку і волевиявлення та його нейтралізації.

Тож ми, українські журналісти-аналітики, об’єднали свої зусилля для боротьби та протидії російській пропаганді і розвінчуванню російських фейків на території Польщі та Німеччини. З цією метою ми розпочинаємо проєкт «Stop Lie», який ініціював та реалізує БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Фонд заснований і загалом пов’язаний з фізичними і юридичними особами, які протягом десятирічь задіяні в польсько-українські відносини і відповідно володіють базою знань, даних, партнерів і проблематики, пов’язаних з протидією російській дезінформації, що спрямована на погіршення таких відносин. Через специфіку відносин Польщі і Німеччини такі напрацювання в певній мірі також поширюються і на Німеччину, яка є основним торгівельним і інвестиційним партнером Польщі. Це стосується як переліку середовищ, зокрема ЗМІ і соціальних мереж, які особливо таргетуються (обробляються) російськими пропагандистами, так і засобів масової інформації та інших інструментів, які використовуються для відповідної дезінформації та інформаційних вкидів.

У полі діяльності проєкту «Stop Lie» спеціальна увага приділяється моніторингу екстремістських та націоналістично радикальних соціальних мереж і середовищ по обидві сторони кордону. Адже саме ці середовища традиційно інфільтровані та обробляються кремлівською агентурою.

Кожен матеріал буде розміщений першочергово на власному ресурсі “Україно-польська медіаплатформа” та на сторінках ресурсу у основних соціальних мережах.

Нашою спільною метою також є контакт зі спеціалізованими ЗМІ, націленими на боротьбу з екстремізмом та працюють як на аудиторію певної держави (наприклад, Німеччини) – так і глобальну англомовну. З огляду на те, що у команді проєкту є особи, що володіють німецькою, польською та англійською мовами, комунікація не спричинить значних проблем. Шляхом співпраці можливе налагодження комунікації з тими ЗМІ, що мають більшу кількість переглядів матеріалів (оскільки очевидно, що пряма співпраця вбачається можливою не в усіх варіантах з огляду на формат певних медіа – приміром, таблоїдний варіант не сприятиме сприйняттю такої «серйозної» теми, як боротьба з фейковою інформацією).

Наша команда сфокусована на те, щоб створювати якісний та ексклюзивний контент, що є обов’язковою умовою для розміщення на провідних ресурсах Польщі та Німеччини. Також ми плануємо пропонувати цим ресурсам певні зрізи, можливо тижневі узагальнення основних наративних тем, аналітику, тощо.

Інформаційний фронт, після військового, – один з найважчих та найважливіших у боротьбі з Росією. Закликаємо всіх серйозніше  та відповідальніше ставитися до кожної публікації в мережах та не працювати на ворожу пропаганду!

Разом – до ПЕРЕМОГИ!

Підписуйтесь на нас та додавайте в закладки:

Матеріал підготовлений у рамках проєкту “Stop Lie” БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю БО “Благодійний фонд польсько-українського партнерства» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства