Фейк і маніпуляція: Польща захоплює Україну через економічні інституції
Ілюстрація freepik.com, pixabay.com

Фейк і маніпуляція: Польща захоплює Україну через економічні інституції

Гарна новина – Варшавський інститут підприємництва відкрив Офіс Служби відбудови України у Львові.

Повідомляється, що подібні центри буде відкрито у Києві, Луцьку та Вінниці. Здавалося б, як можна перекрутити цю новину, щоб вона мала негативний контекст для польсько-українських стосунків?

Виявляється, можна. Тг-канал «Варшавська русалка», який постійно публікує російські фейки, дає таку «експертну» оцінку цій новині.

«Теоретично – служба потрібна для безпеки польських інвесторів, які хочуть долучатися до відновлення України, а також для створення платформи для взаємодії з інститутами розвитку, державними та місцевими органами влади. На місцях же це означає інтеграцію в Польщу. Наприклад, спеціально під цю справу створюються механізми, які допоможуть польським компаніям вийти і працювати на українському ринку. Наприклад, вносяться зміни до закону про гарантовані експортні кредити, що дасть змогу застрахувати торгівлю та інвестиції. І в цьому питанні польські підприємці матимуть перевагу перед іншими іноземними компаніями. Гарантоване страхування буде їм доступне за умови, що вони мають щонайменше 30% внеску з польського ринку, а також зареєстрували діяльність або принаймні філію в Польщі», – пише «Русалка».

Невідомо, на цьому ґрунтуються висновки авторів, адже у публікації на сайті biznesalert.pl, на яку посилається тг-канал, немає жодного слова про якісь преференції для польських компаній перед іноземними або кредити від українського уряду.

Натомість з посиланням на Уповноважену уряду з питань польсько-українського співробітництва розвитку Ядвігу Емілевич йдеться про те, що польська сторона прагне засвідчити свою готовність і рішучість реалізовувати спільні проекти і разом підготуватися інструменти, які убезпечать їхню діяльність в Україні.

Раніше Ядвіга Ємілєвіч заявляла, що в Україні нині працюють 600 польських підприємців і анонсувала підготовку «дорожньої карти» для врегулювання усіх юридичних моментів, адже обидві країни мають різні правові засади.

Загалом Польща не приховує, що хотіла б відігравати провідну роль у повоєнній відбудові України.

За словами колишнього речника Міністерства закордонних справ Лукаша Ясіни.

Польське агентство інвестицій і торгівлі (PAIiH) зареєструвало понад 2,2 тис. польських компаній, зацікавлених взяти участь у процесі післявоєнної відбудови України. Найчисельнішим є представництво будівельної галузі (близько 40%), а також транспортна, медична, сільськогосподарська, харчова, автомобільна, машинобудівна та ІТ-сфери. Польська PAIiH проводить тренінги та семінари для всіх зацікавлених сторін, щоб вони краще зрозуміли можливості, пов’язані з поточною та довгостроковою відбудовою України.

Інший проросійський ресурс – Nielależny dziennik polityczny, коментуючи новину про відкриття Офісу відбудови України – йде ще далі, стверджуючи, що «Польща включає Львівську область до своєї транспортної системи».

«Чи правильно ми розуміємо, що «союз» набирає все чіткіших контурів?» – ставить питання ресурс, який послідовно публікує пости про нібито захоплення Польщею західноукраїнських земель.

Також у пості зазначається, що «будівельні роботи здійснюватимуться за кошти українського бюджету, який надаватиме кредити польським будівельним компаніям, про що безсоромно заявив голова Львівської ОДА Козицький».

При цьому ні українські, ні польські представники не згадують про жодні «кредити від українського бюджету». Під час перебування польської економічної місії у Луцьку менеджер міжнародної аналітичної групи Банку державного господарства BGK Богдан Завадевич пояснив, звідки буде йти фінансування:

«Під час конференції з відбудови України в Лондоні 21‒22 червня) було оголошено про створення фінансового інструменту Ukraine Facility&Ukraine Guarantee. Ці кошти переважно будуть спрямовані на допомогу розвитку України і заплановані з перспективою до 2027 року. Банк державного господарства є єдиною установою в Польщі, яка може управляти коштами ЄС і може подати заявку на отримання цих коштів». За його словами, BGK, спираючись на свій досвід роботи в Польщі, хотів би зосередитися на проектах в українських органах місцевого самоврядування. Зокрема, поводження з відходами, термомодернізації комунальних будівель, водопостачання, каналізації тощо.

«Водночас, окрім фінансування цих проектів із фондів ЄС, ми хочемо використати компонент такої підтримки та консалтингу, тобто ми хочемо розвивати певний спектр компетенцій, зокрема управління проектами в українських органах місцевого самоврядування», – додає Завадевич.

До речі, під час останньої конференції з відбудови України, яка відбулася у червні у Лондоні, десятки країн зголосилися допомагати країні у повоєнному відновленні.

Серед них – Сполучені Штати, Канада, Німеччина, Франція, Велика Британія, Швейцарія, Польща, Латвія та інші. За логікою пропагандистів, кожна з цих країн має загарбницькі плани на територію України і прагне включити її області до своєї транспортної системи? Чергова нісенітниця, яка не має ні доказів, ні підстав.

Вікторія Чирва

Матеріал підготовлений у рамках проєкту «Stop Lie» БО «Благодійний фонд польсько-українського партнерства» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю автора і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

#ПрямуємоРазом #TeamEurope #MovingForwardTogether #ISAREdnannia #StopLie

Isar Ednannia European Union in Ukraine Благодійний фонд польсько-українського партнерства