У Польщі закрився найбільший осередок для українських втікачів від війни
Центр допомоги PTAK у Надажині. Фото: humanitarianexpo.com

У Польщі закрився найбільший осередок для українських втікачів від війни

Рішенням мазовецького воєводи Тобіаша Бохеньського було закрито найбільший центр для українців, які, тікаючи від війни, знайшли прихисток в Польщі. Осередок, що надавав ночівлю та першу допомогу біженцям, розміщувався у виставковому просторі Ptak Expo у селі Надажин біля Варшави. Причиною закриття осередку називають малу кількість людей, які там перебували. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Наш Вибір.

Як повідомляють Gazeta Wyborcza та Financial Times, з 1 вересня було закрито найбільший в Польщі осередок для тимчасового проживання українців, які втекли від російської військової агресії проти України. Причиною закриття центру в Надажині називають малу кількість людей, які там проживали – близько 300 осіб.

Осередок для українських втікачів від війни у селі Надажин біля Варшави відкрили одразу після початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. Для потреб осіб, що масово тікали від війни до найближчої Польщі, було виділено декілька зал виставкового простору Ptak Expo. У найбільш критичні моменти – весною 2022 року – в осередку знайшло прихисток близько 9 000 осіб. Згідно з даними опублікованими на сайті центру, тимчасовий прихисток тут знайшли щонайменше 75 тисяч осіб.

Осередок для українців працював до кінця серпня 2023 року. Інформацію про його закриття підтверджує речниця мазовецького воєводи.
«Дійсно, центр закрили. Туди не надходили нові люди, тому утримувати такий великий осередок не було сенсу. Зараз там було 300 людей. Деякі з них були перевезені в інші, менші центри, деяких забрали під свою опіку органи місцевого самоврядування, інші вирішили стати незалежними», – говорить для Gazeta Wyborcza Дагмара Залевска.

Мерія Варшави здивована таким рішенням. «Це не було узгоджено з нами, тому ми не знаємо, що стало причиною рішення воєводи, відтак мені важко це коментувати» – каже Моніка Беут, речниця міської адміністрації Варшави. Вона додає, що у Варшаві є сім центрів, де перебуває 1031 особа з України, у тому числі 375 дітей.

За інформацією яку подає Financial Times, закриття осередку стало несподіванкою і для самих його мешканців та соціальних працівників, які допомагали в осередку. «Це змусило мене плакати, коли мені вчора зателефонувала [українка] жінка, яка сказала, що о 17:00 двері в центр зачинено і їх не пускають усередину», – сказала Аліна Оніщук, гуманітарний працівник іншого центру для біженців у Варшаві, який відправив три автобуси, щоб забрати людей з Надажина ввечері в четвер, 31 серпня. «Деякі люди навіть не мали можливості зібрати всі свої речі. Дали трохи їжі в торбах, і все», – коментує для Financial Times Аліна Оніщук.

Окремий коментар у цій справі взяв інтернет-портал FakeHunter – проєкт Polska Agencja Prasowa по боротьбі з дезінформацією.Повідомлення з’явилось як реакція на деякі публікації,  у яких стверджується, що колишні мешканці осередку «змушені були повернутися в Україну». FakeHunter, зокрема, наводять коментар речниці воєводи Дагмари Залевської, яка зазначає, що українців повідомили про те, що 1 вересня осередок буде зачинено. «Ми заздалегідь надали всім списки інших, менших центрів, куди вони можуть записатися. У нові місця їх перевозив транспорт, спеціально організований воєводою. З десяток людей вирішили стати незалежними, але про повернення в Україну нічого не говорили. Якщо вони виїхали з Польщі, то це було їхнє самостійне рішення, ніхто їх до цього не примушував», – Дагмара Залевська.

А.В.

Джерело: Gazeta Wyborcza, Financial Times, FakeHunter