Наші спікери. Єгор Жученко: «Ми знаємо, як продовжити життя історичним пам’яткам»

Наші спікери. Єгор Жученко: «Ми знаємо, як продовжити життя історичним пам’яткам»

Невеликий прилад – розміром із цеглину, здатен зупинити перезволоження цілої будівлі, відповідно, зберегти і її, і все, що в ній знаходиться, від руйнівного впливу природи.
Цей прилад було розроблено компанією BoiDry, директор якої – Єгор Жученко – детальніше розкаже про унікальну технологію збереження історичних будівель та експонатів на Форумі «Мистецтво перемоги» в межах проекту «Культурний фронт».
«Перезволоження стін та фундаментів в історичних будівлях – це дуже поширена проблема. Якщо порівнювати з людською хворобою, то це рак, який поступово руйнує ці споруди і нищить безцінні колекції. І наше завдання – побороти причину цієї хвороби», – розповідає Єгор.
Наразі компанія BoiDry врятувала понад 9 тисяч культурних установ у понад 30 країнах світу. За словами Єгора Жученка, з початком війни до них почали звертатися і українські музеї та культурні установи з проханням зупинити перезволоження будівель.
«Їм важливо було вирішити кілька завдань. По-перше, привести фондосховища до належного стану для довгострокового збереження колекцій. Адже якщо у таких сховищах порушений мікроклімат, то твори, які там зберігаються, дуже швидко руйнуються. По-друге – стабілізувати стан будівель, підвищити їхню стійкість до зовнішніх факторів, в тому числі, перед можливими обстрілами, вибухами. Третє питання – стосувалося сакральних закладів, зокрема, збереження фресок та олійного живопису», – зазначає Єгор Жученко.
За його словами, ще одним важливим питанням є підготовка будівель до реставрації у період після війни – для того, щоб зберегти максимальну кількість історичних пам’яток, потрібно дбати про це вже зараз.
За їхнім досвідом, одного приладу достатньо, щоб збалансувати мікроклімат у будівлі площею 300-500 квадратних метрів. За кілька місяців мікроклімат у тих же фондосховищах приходить у норму, а для того, щоб привести до оптимального стану всю будівлю, знадобиться до трьох років.
«Судячи з відгуків наших клієнтів, прилад дозволяє не лише достатньо швидко та помітно зменшити вологість у приміщеннях, але й стабільно підтримувати оптимальний мікроклімат, в якому безцінні пам’ятки культури зберігаються найкраще», – підкреслює Єгор Жученко.
Нагадаємо, Форум «Мистецтво перемоги» пройде 8-9 грудня у Львові. Дізнатися більше про Форум та зареєструватися на подію можна за посиланням https://www.facebook.com/events/1672447053263491
U.S. Embassy Kyiv Ukraine USG Exchange Programs Alumni – Ukraine
Допис створений в рамках проекту за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Public Affairs Section of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.
Вікторія Чирва

Журналістка, комунікаційниця, експертка проекту "Культурний фронт" благодійного фонду "Підгорецький замок" за підтримки Посольства США в Україні