11 березня виповнилося 35 років політв'язню, громадянину України Марлену Мустафаєву

11 березня виповнилося 35 років політв’язню, громадянину України Марлену Мустафаєву

Сьогодні, 11 березня, виповнилося 35 років політв’язню, громадянину України Марлену Мустафаєву, який перебуває у місцях несвободи на території російської федерації.
Я дуже добре знав його батьків матір – Діляру та батька – Раміса, бабусю – Зейнеп. А Марлена пам’ятаю ще з пелюшок, який народився в Намангані напередодні масового повернення кримськотатарського народу на батьківщину до Криму. Діляра абла – мати Марлена була активісткою кримськотатарського національного руху. Пам’ятаю як 11-річний Марлен разом із мамою та братом Бекіром брали участь в акції-маршу, присвяченому 55 річниці депортації кримськотатарського народу у 1999 році, коли він в колоні пройшов пішки з Вишенного до Акмесджіта (Сімферополя) понад 60 км протягом тижня.
Кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва було безпідставно затримано в окупованому Криму російськими «правоохоронцями» за кілька днів до повномасштабного вторгнення: 9 лютого 2022 року, і вже 30 листопада 2022 року засуджено Південним окружним військовим судом до 17 років. проведе у в’язниці. За версією оккупантів Марлен Мустафаєв начебто був «терористом» (ч. 1 ст. 205.5 КК РФ), але насправді його «виною» було лише те, що він був небайдужою людиною і допомагав іншим. Таким чином, окупанти намагаються посіяти страх у кримськотатарського народу та зупинити їхній багаторічний беззбройний опір російській окупації Криму.
Судова «справа» була сфабрикована на підставі так званих «доказів», залучених за вуха російськими «правоохоронцями», які, зокрема, відмовилися взяти зразки голосу Марлена для проведення фоноскопічної експертизи, але надали суду результати «експертизи» аудіо записів, на яких здавалося б, було ідентифіковано його голос.
Наприкінці 2022 року Марлена перевели з Ростова-на-Дону до слідчого ізолятора № 3 у місті Новочеркаськ Ростовської області, де він знаходиться, доки розглядається подана його адвокатом Катериною Бойкою апеляційна скарга на вирок Південного окружного військового суду.
Слід зазначити, що під час обшуку у будинку, де мешкав Марлен Мустафаєв, російські правоохоронці викрали українські документи його дружини та надалі взагалі заперечували їхню наявність. Юрист Кримськотатарського Ресурсного Центру адвокат Володимир Ляшенко допоміг відновити викрадені документи, і зараз дружина Марлена Мустафаєва та його неповнолітні дочки мають усі необхідні документи громадян України та перебувають у безпеці.
Вітаю від себе та Кримськотатарський Ресурсний Центр Марлена з Днем народження та висловлюю слова підтримки його родині!
Бажаємо мужності та стійкості!
Закликаю органи державної влади України активізувати роботу зі звільнення українських громадян з місць несвободи, контрольованих державою-окупантом, а міжнародне співтовариство посилити тиск на росію з метою припинення політичних переслідувань у Криму, зокрема, посилити персональні санкції проти осіб, відповідальних за порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях
Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.