ДІЯТИ ЯК СКОВОРОДА

ДІЯТИ ЯК СКОВОРОДА

Вчення і практичні поради Григорія Сковороди (сердечна наука, споріднена праця, прагнення особистої свободи, прагнення до самоврядності, пошук щастя) є дороговказом для людей, що живуть за доби потужних суспільних і світоглядних криз. Більше того, сам Сковорода колись мріяв про «Горню Республіку» — спільноту вільних людей, що знайшли себе в цьому світі, подолали довколишню кризу та досягли щастя.
Серед наших попередників і сучасників є ціла низка цікавих постатей, що прагнули (й змогли) вступити в інтелектуальний, моральний та світоглядний діалог з українським Сократом. В їхньому житті слідування мудрим порадам Сковороди призводило до потужної самореалізації, виконання своєї життєвої місії та щасливого життя. У своєму новому есеї я вирішив зібрати відомі мені історії тих, хто дослухався до порад Варсави у своєму житті
– Веселий Мудрець (Іван Котляревський)
– Львівські гіпі (1968 – 1982), зокрема їхній бунтівний очільник Ilko Lemko та Нестор (@Іван Банах) – літописець історії львівської гіпі-формації «Республіка Святого Саду»
– Київська поетична формація «Пропала грамота» (1984 – 1991): Юрко Позаяк (Юрій Лисенко), Віктор Недоступ (Віктор Лапкін), Семен Либонь (Олекса Семенченко)
– Студенти й випускники сучасної Києво-Могилянської Академії (від 1992 і дотепер), зокрема Taras Lyuty, співець сковородинівської самоврядності, Сергій Лесняк (бізнесмен, філософ-сковородинець та автор блискучого перекладу «Мистецтва війни» Сунь-цзи з давньокитайської мови українською) та ін.
– Сучасні мандрівні філософи – Галицький Мандрівник Богдан Марциняк Волошин та Києво-Полтавський Мандрівник Vyacheslav Viflyantsev (з ним ми колись навчалися разом одразу в двох вишах – у Полтавському педуніверситеті та у Києво-Могилянській Академії).
Повний текст есею доступний за посиланням https://site.ua/…/diyati-yak-skovoroda-istoriyi-adeptiv…
Георгій Вишня

Досвічений управлінець та IT-професіонал у сферах систем штучного інтелекту, машинного навчання та BI. Поет, есеїст, поліглот, мандрівник, та філософ