ЕКОНОМІЧНИЙ ПАТРІОТИЗМ ЛЬВІВСЬКОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ЯК ПРОЯВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕЇ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

ЕКОНОМІЧНИЙ ПАТРІОТИЗМ ЛЬВІВСЬКОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ЯК ПРОЯВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕЇ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

 

Під час повномасштабного вторгнення, що триває уже 8-ий місяць відбулося чимало подій. До цієї трагічної події світ та українці переживали пандемію ковіду-19. Повномасштабне вторгнення та війна на Сході України, що триває уже понад 8 років, згуртувала українців у два великі фронти: фронт військовий та тиловий фронт. І кожний, відповідно до своїх можливостей та активності, знаходить своє місце боротьби.

Важливим для країни на шляху до перемоги є економічний фронт, оскільки для держави вести війну дорого, тому потрібно, щоб економіка працювала. За ці кілька місяців на Львівщину переїхали підприємства з інших регіонів України, де ведуться активні бойові дії і підприємці об’єдналися.

Львівське підприємництво, особливо жіноче підприємництво здійснює велику волонтерську підтримку під час воєнного стану. Важливим фактором постають ціннісні орієнтири підприємництва – християнські цінності, українська національна ідея, українська мова як єдина офіційна мова, українські традиції, правдива історія української землі, здоровий спосіб життя.

І тут хочеться виокремити кілька ідейних майданчиків для підприємців, які не тільки об’єднані навколо роботи із наближення перемоги, а й також навколо української національної ідеї: Жіночу ділову палату України, West Ukrainian Bussiness Club, Core Bussines Club.

Сповідницями правдивих христинських цінностей та української національної ідеє є членкині Жіночої ділової палати України, яка об’єднує активних жінок-підприємиць, освітянок, волонтерок, громадських діячок, художниць, мисткинь. Це місце духовного розвитку і вдосконалення особистості. Жіноча ділова палата України, до якої входять представниці жіночих організацій, зокрема КУЖ (Клуб успішних жінок), Спілки жінок України організовує важливі, під час воєнного стану, проєкти та ін.

Президенткою Жіночої ділової палати України є Наталя Карпенчук-Конопацька Natalya Karpenchuk-Konopatska (за сумісництвом віце-президентка Львівської торгово-промислової палати), що ініціює важливі проєкти для розвитку жіночого підприємництва, зокрема школу агробізнесу для тих бізнес-леді , які розвивають та відновлюють давні традиції України як аграрної держави.

Жіноча ділова палата України працює у кількох напрямах, зокрема у комітетах: Комітет краси та здоров’я (очолює Надія Гаталяк), Комітет бізнесменок-переселенок (очолює Лілія Кислицина), Комітет духовного розвитку (очолює Наталя Овчар), Комітет Туризму та Готельного бізнесу (очолює Світлана Мерзлова), проводять цікаві благодійні, навчальні, просвітницькі, волонтерські заходи. Про активність львівських підприємець довідуємося зі шпальт журналу «Атена», який нещодавно відзначив другу річницю свого заснування.

Директорка КУЖ, Надія Гаталяк, засновниця бренду натуральної косметики Boitier124 та членкині організації беруть активну участь у важливому просвітницькому проєкті «Жінка та війна», що проводиться як онлайн-зустрічі для тих, хто був змушений покинути свої домівки і стати переселенцями. Зокрема, четверта онлайн-зустріч відбулася 14 липня 2022 року за участі дипломованої юристки Ольги Юрчук «Директива про тимчасовий захист. Правові аспекти тимчасового захисту в Республіці Польща», а друга зустріч відбулася 30 червня 2022 року із Надією Гаталяк на тему «Як заснувати свій бренд? Що для цього потрібно?»

Також членкині КУЖ і ЖДПУ активно волонтерять, зокрема, на залізничному вокзалі. До прикладу, Наталя Овчар надає медико-психологічну підтримку і допомогу тим, хто прибуває до Львова. Часто активні ділові жінки КУЖ організовують поїздки на прощі, зокрема до Святоуспенської унівської лаври, Страдчанської хресної дороги.

Активним майданчиком духовного і професійного розвитку залишається клубна екосистема для малого і середнього бізнесу. 8 років тому львівський громадський діяч та підприємець Олександр Магунь розпочав амбітний проект – створення львівського елітного закритого клубу для молодих підприємців West Ukrainian Business Club, який мав на меті розвиток підприємництва на Заході України, обміну професійними думками , бізнес-консультації для підтримки і росту амбітних підприємців.

Згодом, клуб перетворився у майданчик світоглядних і ціннісних орієнтирів. На зустрічах членів клубу часто запрошені відомі історики, громадські діячі, закордонні бізнесмени. Серед головних цінностей клубу є економічний патріотизм, тобто створення міцного економічного фронту для наближення перемоги українців у війні, що є виявом української національної ідеї під час воєнного стану.

Членами клубу є відомі політики: очільник області Максим Козицький (голова ЛОВА), заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод, народний депутат України Ростислав Тістик. Члени клубу дотримуються здорового способу життя (деякі члени клубу є спортсменами ), є прихильниками екологічних проектів, зокрема «Озеленення планети» і висаджування лісу та ін.

Важливим освітнім проєктом клубу стало заснування бізнес-школи West Ukrainian Business School для молодих людей, які хочуть розпочати власну справу. Співзасновниками цього проекту виступили: Олександр Магунь, Ігор Дулин та Андрій Євтух. У навчальній бізнес-програмі, окрім теоретичного курсу, передбачені екскурсії на підприємства та живе спілкування із підприємцями, які охоче діляться з амбітною молоддю своїми історіями успіху.

Частиною клубної бізнес-екосистеми є Core Business Club, який очолює молодий підприємець Андрій Євтух. Core Bussines Club – закритий клуб, що об’єднує випускників бізнес-школи West Ukrainian Business School та West Ukrainian Business Club. Керівник Core Bussines Club Андрій Євтух нещодавно закликав бізнес, який переїхав із зони бойових дій на Львівщину, до об’єднання і боротьби на економічному фронті.

Члени бізнес-клубів активно волонтерять та підтримують армію: кожний зі свого бізнесу збирає кошти і перераховує для ЗСУ. Спільним проєктом Львівської ОВА та West Ukrainian Business Club є ініціатива Ігоря Дулина і його фонду «Добро.дій» у придбанні і купівлі машин для ЗСУ. Цей проєкт отримав назву «1000 авто свободи» . У межах проєкту, куплено та передано на фронт машини для військових.

Звичайно, що підприємців, підприємницьких організацій та активних людей чи волонтерів, що працюють на економічному фронті на Львівщині є багато. Але саме ці закриті бізнес-клуби та бізнес-середовище, зокрема жіноче підприємництво, зміцнюють економічний патріотизм, що є проявом національної ідеї. Вони стали світоглядно-ідейними майданчиками для професійного розвитку амбітних активних людей, які, розпочавши власну справу, створюють робочі місця, сплачують податки, перераховують кошти для армії, в такий спосіб, наближаючи українську перемогу у війні.

Марія Павлюх

Кандидат наук із соціальних комунікацій, викладачка кафедри міжнародної інформації Національного університету "Львівська політехніка", журналістка-блогерка, громадська діячка, волонтерка, бізнес-аналітик, комунікаційник, політтехнолог