"Гдинський трикутник" у Херсоні

“Гдинський трикутник” у Херсоні

Продовжуючи активну співпрацю з українськими та литовськими партнерами, Польсько-Українська Господарча Палата 26 вересня взяла участь у VII Балто-Чорноморському економічному форумі у Херсоні. Президент ПУГП пан Яцек Пєхота виступив під час І панелі заходу з промовою в онлайн-форматі. Керівник ПУГП порушив питання впливу пандемії коронавірусу і пов’язаних з нею обмежень на ведення бізнесу в країнах регіону, а також можливостей залучення та ефективного здійснення інвестицій Україною, перспективи її подальшої інтеграції з ЄС.

“Мені дуже приємно відзначити  міжнародне значення Балтійсько-Чорноморського економічного форуму, що постійно зростає, як важливої ​​платформи для діалогу все більшого числа учасників, представників країн регіону, організацій та компаній. Ми раді участі польських організацій в цьому проекті і співпраці, яка динамічно розвивається як між регіонами України та Польщі, так і між нашими країнами в цілому, зокрема між портами, в транспортній сфері, розвитку партнерства між університетами. Це підтверджує той факт, що завдяки своєму вдалому розташуванню та стратегії розвитку транспорту, Польща має можливість посилити свою роль у системі євразійських перевезень та створення ефективного коридору співпраці від Балтійського до східних берегів Каспійського моря. Вагому роль відіграє міжнародне співробітництво, яке об’єднує зусилля зацікавлених країн і компаній, що відповідає на нові виклики міжнародній реальності” – зазначив Президент ПУГП.

Пан Яцек Пєхота підкреслив високий ступінь економічних зв’язків між Польщею та Україною та вказав на відносно незначне зниження двосторонньої торгівлі товарами останнім часом. Крім того, він поділився польським досвідом протидії негативним наслідкам епідемії та підтримки підприємців. Окремим пунктом виступу було оголошення про більш глибоку співпрацю між морськими академіями Щецина та Херсона, що стало можливим завдяки зусиллям Палати.

У рамках форуму проведено кілька дискусійних панелей щодо розвитку транспортного коридору та поглиблення торговельного співробітництва в регіоні Каспійського, Чорного і Балтійського морів. Учасниками обговорено новітні логістичні моделі для перевезення вантажів, які сприяють максимальному використанню наявного потенціалу учасників ринку та стимулюють розвиток торгівлі між країнами регіону, зокрема Казахстаном, Україною, Польщею та Литвою.

Друга панель форуму відбулася під назвою “Транспортна логістика та створення міжнародного коридору ефективної співпраці”. У дискусії взяли участь представники портів Гдиня (Польща) та Курик (Казахстан), заступник генерального секретаря Міжнародної асоціації “Транскаспійський міжнародний транспортний шлях” та керівники компаній водних перевізників в Україні.

На заході було представлено сучасний стан та перспективи розвитку портів в окремих країнах басейнів Балтії, Чорного та Каспію. Гості форуму під час дискусії підкреслили важливу роль регіону як транспортного вузла між Європою та Азією, а також великі можливості і проблеми.

На завершення урочисто підписано декількох угод про співпрацю між установами Казахстану, України та Литви.

Матеріал підготовлений за інформацією Варшавського офісу ПУГП

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства