Інновації та нова Центральна Європа: розмова з Павлом Шереметою в Ужгороді

Інновації та нова Центральна Європа: розмова з Павлом Шереметою в Ужгороді

B Ужгороді з виступом побував Павло Шеремета – менеджер-економіст, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи, колишній президент Київської школи економіки. Міністр економічного розвитку і торгівлі України.

Коротко основні тези:

  • Є побоювання спаду після гарячого періоду. Допомога йде, але вона зменшуватиметься, а борги ростуть.
  • Приватна власність є недоторкана, так має бути. Це не власність народу. Невже держава думає, що приватний сектор – це ті, хто вирішує долю країни?..
  • Проблема України: як і хто виховує дітей, бо на разі це уособлення радянської доктрини.
  • Після Майдану відкрилося вікно можливостей. Чи можуть бути зміни під час війни? Так! Поставити на національні еліти (тих, хто керують саме зараз)- вирішальне! Плинність еліти в нашому випадку це плюс. Якщо вона має «віджимаюче» ставлення, країна не росте. Зовнішня загроза – шанс для національних еліт відкинути усе і розвиватися.
  • Найкращий метод протистояння – це маленький «Сингапур» (5 млн людей, з яким до війни бюджет України був однаковий).
  • Варто мати ліберальну більшість в уряді – це варіант незручних реформ, як в Польщі в 1989 р. Але шлях не надійний.
  • Якщо є світова підтримка, то ми самі достатньо креативні. 

Яким є український шлях? Прямі іноземні інвестиції – це всього 3%, до 10%. А внутрішні – 90% із заощаджень. Країна у мирному 2021 р. інвестувала 13% від ВВП, тоді як Китай 42%.

Конче необхідна пенсійна реформа, бо теперішня молодь залишиться без підтримки. Дітей в школі вчити фінансам! Приватні заощадження – база! Ключ інвестицій в Україну: менший ризик – більший прибуток. В Україні слабка конкуренція, а ті, хто прийдуть швидше, будуть у «монопольному» становищі. Це привабливий фактор. Проблема – ризики: правосуддя, захист приватної власності має працювати, війна…

Підняти продуктивність праці. Вкладати в освіту! Залучати таланти до себе. 

Локальна еліта – самоврядування: ставка на майбутній розвиток. Громада має тиснути на ОМС. Тут важлива і роль «синіх» комірців – робочі руки, які працюватимуть на підприємствах. Залучення інвестицій в освіту і охорону здоров’я – задача ОМС теж. 

Глобальна конкуренція за таланти. Неперевершена модерація Андрій Любка.  ICES – The Institute for Central European Strategy, продовжуйте!

Анна Стожко

Шеф-редактор UPMP, журналіст проєкту StopLie, ведуча програми "Філософія особистості з Анною Стожко". Член Спілки польських журналістів. Координатор проєктів Польсько-Української Господарчої Палати. Проєктний директор БФ Польсько-Українського Партнерства