В офісі Кримськотатарський Ресурсний Центр провіли зустріч із представниками Моніторингової місії ООН з прав людини Діармудом Куніфф, Марією Білак та Віталієм Хілько

В офісі Кримськотатарський Ресурсний Центр провіли зустріч із представниками Моніторингової місії ООН з прав людини Діармудом Куніфф, Марією Білак та Віталієм Хілько

Сьогодні, 14 березня, в офісі Кримськотатарський Ресурсний Центр провіли зустріч із представниками Моніторингової місії ООН з прав людини Діармудом Куніфф, Марією Білак та Віталієм Хілько.
Розповіли про ситуацію з порушенням прав людини в окупованому Криму, про системні репресії щодо проукраїнських активістів і представників корінного кримськотатарського народу та та воєнні злочини.
Озвучили та передали тенденції порушень прав людини в окупованому Криму та на новоокупованих територіях Запорізької та Херсонської областей за 2022 рік, а також рекомендації для звіту ООН про права людини в Криму.
Представили клікабельні діаграми «Жертви окупації Криму» http://surl.li/flxwe , розроблені організацією, які на постійній основі доступні на сайті організації 4-ма мовами і відображають актуальну кількість політв’язнів, зниклих і загиблих людей за період окупації Криму.
Представили опитувальник для документування воєнних злочинів та порушень прав людини, за допомогою якого документуються злочини, які скоюють російські військові та силовики на території України. На підставі цього опитувальника, КРЦ розробив електронний реєстр воєнних злочинів, злочинів проти людяності та порушень прав людини, скоєних росією в Україні.
Представили клікабельну діаграму http://surl.li/evkef яка на постійній основі доступна на сайті організації і відображає актуальні списки осіб, причетних до переслідування політичних в’язнів, їх родичів та активістів Криму.
Представили методику оцінки доцільності введення персональних санкцій стосовно осіб, які співпрацюють з окупаційною владою. На основі цієї методики був представлений тест: «Чи підпадаєш ти під санкції?» http://surl.li/flxvf який кожен бажаючий може пройти на сайті Кримськотатарського Ресурсного Центру.
Звернули увагу на те, що українська влада не вибудувала реальних ефективних алгоритмів звільнення цивільних, які були незаконно засуджені російської владою. Більш того, навіть не відпрацьовані алгоритми повернення в Україну громадян України, які вже відбули незаконне покарання на тимчасово окупованих територіях або на території росії.
Співрозмовники домовилися про подальшу співпрацю для фіксації порушень прав людини в окупованому Криму та на новоокупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.
Представникам Моніторингової місії ООН з прав людини передали підготовлені Кримськотатарським Ресурсним Центром буклет про політв’язнів Криму, а також звіт «Аналіз ситуації в окупованому Криму станом на 2020 рік».
Ескендер Барієв

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу.