23 травня почалися вибори до Європарламенту
Голосувати за депутатів до Європарламенту почали 23 травня у Великій Бриатнії та Нідерландах PAP/EPA/VICKIE FLORES

23 травня почалися вибори до Європарламенту

Вибори до Європарламенту триватимуть 4 дні; більшість країн ЄС, зокрема Польща, голосуватимуть у неділю 26 травня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сьогодні, 23 травня, почалися вибори до Європейського парламенту, що триватимуть до неділі. Першими до виборчих урн пішли жителі Великої Британії та Нідерландів, аби вибрати своїх євродепутатів на 5-річний термін. Вибори у більшості країн Європейського Союзу, зокрема у Польщі, пройдуть у неділю, 26 травня. Європарламент майже місяць проводив активну кампанію та закликав до участі в голосуванні.

Виборча явка на виборах до Європарламенту зменшувалася із кожним терміном від 1979 року, тобто від часу перших прямих виборів. 5 років тому до урн пішло 43% громадян ЄС.

Цьогорічний рекламний відеоролик із закликом до участі в голосуванні побив рекорди популярності. Його подивилося вже понад 130 мільйонів людей. «Сьогодні я народжуюся. Вибери Європу, у якій я ростиму», – говорить дитина, котра є оповідачем фільму, що показує кільканадцять жінок, які готуються до пологів.

Речник Європарламенту сказав Польському радіо, що цього разу вирішено закликати до голосування емоційно, а не раціонально. «Ми хотіли, аби ролик потрапив більше у серця, а не у розум», – сказав він.

Вибори до Європарламенту триватимуть чотири дні. Результати з держав, котрі першими проведуть голосування, не можна буде публікувати. Їх оголосять тільки у неділю після 23:00, тобто після завершення виборів у всіх євросоюзних державах. Найпізніше виборчі дільниці закриють в Італії.

У Європарламенті нового скликання, робота якого почнеться 2 липня, засяде 751 депутат, який представлятиме приблизно 500 мільйонів жителів Євроспільноти. 51 місце припадає євродепутатам з Польщі. Усе це за умови, що Велика Британія ще буде тоді членом ЄС. Якщо ні, то європарламентаріїв буде 705, а з Польщі – 52.

Це четверті вибори Європарламенту в Польщі. Поляки отримали право вибору євродепутатів із моментом вступу до Євросоюзу 1 травня 2004 року.

IAR/Т.А.