DagaDana: 10 років польсько-українського музичного поєднання
facebook.com/dagadana/Foto-Wizja

DagaDana: 10 років польсько-українського музичного поєднання

Польсько-український гурт DagaDana святкує 10-річчя своєї міжнародної музичної подорожі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Польсько-український гурт DagaDana поєднує елементи української та польської музичної культури, у їхній творчості переплітаються звуки нашого «коріння», діалог з традиціями і звернення до сучасної музичної культури – джазу, електроніки та музики народів світу. Цьогоріч музиканти святкують своє 10-річчя.

DagaDana – це Даґмара Ґреґорович (вокал, електронна музика), Данна Винницька (вокал та клавіші), Міколай Поспєшальський (контрабас, скрипка) і Бартош Назарук (перкусія). Від самого початку їхньою філософією були зустрічі, можливість ділитися музикою та мистецтвом з артистами з різних куточків світу, а також, звісно, популяризація польської та української культури. Гурт виступав вже у декількох десятках країн. Головна ідея колективу – це зустріч різних культур, як близьких – польської та українською, так і екзотичних, наприклад китайської або монгольської. Їхня платівка «Maleńka» у 2011 році отримала польську престижну нагороду «Fryderyk». Ще двічі на цю ж премію були номіновані їхні інші два альбоми. Музиканти часто запрошують до співпраці артистів з усього світу. Міжнародна музична співпраця вписана із визначення в історію гурту DagaDana. Про різноманітність свого репертуару говорять Даґмара Ґрегорович та Міколай Поспєшальський:

«Все дуже просто. Музиканти люблять красиві звуки, експерименти, вони полюбляють чути у своїй музиці ще щось більше. Однаково важливими є зустрічі з іншими людьми, впливи і натхнення від інших музикантів. Ми розуміли, що наш квартет – це не все, що ми хочемо робити. Міжнародна дружба, зокрема польсько-українська дружба у нашому колективі, процвітає вже дванадцять років, а сама група існує вже десять років».

У доробку DagaDana – 5 платівок. Польсько-український гурт експериментує з різними стилями музики, однак свою творчість збагачує, у першу чергу, фольклорними мотивами. У традиційній музиці закладена особлива цінність, – вважають Міколай Поспєшальський і Даґмара Ґреґорович:

М.П: «Ми хочемо, пишучи наші пісні, якомога більше брати з народної культури. Якась рука веде нас у різні сторони, що затягують нас у наше коріння. При цьому ми створюємо сучасні композиції, пишемо авторські тексти та мелодії. Натомість на нашій найновішій платівці Meridian 68” нашим головним напрямком є аранжування народної музики. Мені здається, що так є під час написання кожної нашої наступної платівки. Натхнення для наступних наших творів приходять самі. Але від народної культури неможливо втекти».

Д.Ґ.: «Для мене зацікавлення традиційною музикою було процесом. Колись я абсолютно не думала, що це – моя музика, моя культура, мій погляд на світ. У моєму житті, як, напевно, у житті кожного, є так, що треба за щось ухопитися. І якщо тебе щось зацікавить, то ти у це поринаєш».

У цьогорічних планах гурту DagaDana – все більше подорожей та зустрічей з відомими народними майстрами на терені Польщі та України. Нині колектив працює над новою платівкою, – каже Даґмара Ґреґорович:

«Це природний процес. Ми почали вивчати репертуар побажальних пісень, що, можливо, увійдуть на наш новий диск. Зрештою, коли тобі вже 10 років, можна також висловити побажання для інших. Але ми не обмежуємося якимись рамками. Крок за кроком ми пишемо пісні, багато подорожуємо, виступаємо, зокрема й за кордоном. А між тим ми намагаємося утікати кудись у село, зустрічатися із чудовими народними майстрами і не забувати про найважливіше у цьому світі – це зустрічі, коли не треба квапитися, а просто сісти і подумати, спільно щось відсвяткувати, попити чаю і послухати розповіді про те, як було колись, і як є нині. Це неймовірно, коли видно блиск в очах людей, котрі бачать також у нас якесь своє продовження дороги».

Водночас, за словами Даґмари Ґреґорович, не одразу всі сприймають таке поєднання різних стилів музики, а тим більше, коли йдеться про народну творчість. Зокрема учасниця гурту DagaDana згадала про свою розмову з Анною Худою, яка є однією з найбільш відомих активних народних співачок і артисток унікального фольклорного мікрорегіону Біскупізна у Великопольському воєводстві, з якого, серед інших, польсько-український гурт теж черпав натхнення для своєї творчості:

«Спочатку вона скептично сприймала те, як нині музиканти поєднують різні музичні стилі. Але коли прийшла на наш концерт, то була дуже зворушена. І сказала, що тепер вона розуміє про що йдеться. Тепер вона бачить це продовження, розуміє як ця музика доходить до людей, які раніше її не сприймали, бо спочатку її відкидали, адже це народна музика. Але тепер, можливо якось здалека, підсвідомо, вона доходить до них і часто робить так, що ці люди теж хочуть насолоджуватися музикою у її первинному стані. І це для нас найбільша нагорода та мотивація продовжувати творити».

Чудовим підтвердженням цього неповторного звернення до традицій у поєднанні із експериментами, імпровізацією та сучасними стилями музики стало аранжування великопольської пісні «Rano, rano, ranusieńko», якої Даґмару Ґреґорович з гурту DagaDana навчила саме Анна Худа.

PR2/Т.А.