Генконсул України у Кракові приїхав до Вроцлава: які проблеми українців обговорювали? (відео)

Генконсул України у Кракові приїхав до Вроцлава: які проблеми українців обговорювали? (відео)

У середу, 22 липня, Вроцлав відвідав Генконсул України у Кракові В’ячеслав Войнаровський. Окрім зустрічей з польськими високопосадовцями він зустрівся з українською громадою у місті. Говорили між іншим про проблеми українців. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

В’ячеслав Войнаровський був призначений на свою посаду як раз перед початком пандемії коронавірусу. Як говорить, він вже давно хотів об’їздити територію, порозмовляти про проблеми, але у зв’язку з  коронавірусом та введені обмеження плани довелося пересунути.

У Вроцлаві відбулась розмова з маршалком воєводства, воєводою Ярославом Обремським, поліцією міста. З правоохоронцями розмовляли про резонансні справи за участю українців, в тому числі зникнення Владислава Щура. Він зник ще 13 червня, але до сьогодні не має жодної конкретної відповіді, що ж сталося в той день.

Відкриття Генконсульства України у Вроцлаві

Ввечері відбулась зустріч з українською громадою, яка тривала майже 3 години. Серед  питань до дипломата було звичайно ж відкриття консульства України у Вроцлаві. На жаль, оптимістичної інформації про його появу не має. У цьому році його точно не буде. Чи з’явиться воно хоча б у наступному теж невідомо. Все залежить від фінансування та рішення з Києва. Зараз не видно якихось істотних рухів у цьому напрямку. Хоча влада Вроцлава вже давно знайшла приміщення та тільки чекає зеленого світла від України.

Обслуговування у Генконсульстві України

Болюче питання про якість обслуговування у консульстві. Генконсул поскаржився на недостатню кількість працівників. В установі працює тільки 6 консулів на 5 воєводств, у яких проживають більше всього українців. За різними оцінками навіть до півмільйона осіб. Тобто на одного консула припадає близько 90 тисяч громадян. Це вкрай мало.

За його словами, за його каденції вже збільшилась пропускна спроможність дипустанови за рахунок зменшення часу обслуговування на одного відвідувача. Тепер середній час обслуговування клієнта скоротився з 20 хвилин до 10. Але дорікнув, що часто відвідувачі приходять непідготовленими, їм бракує якихось документів. В свою чергу не рідко трапляються збої, бо часу на такого клієнта витрачається значно більш.

Введена електронна черга допомогла і допомагає відсіювати «посередників», які за гроші резервують дати. За словами пана Войнаровського, щоденно працівники консульства анулюють біля 20 таких резервацій. Він ще раз підкреслив, що така послуга є безкоштовною та закликав не платити посередникам.

На наше питання, відносно хамства до відвідувачів, які звертаються зі своїми питаннями до  працівників Генконсульства, та чи бачить він зв’язку з тим, що люди після цього прагнуть швидше отримати польське громадянство, відповів, що питання провокативне та по суті не відповів на нього. Але додав, що працівники намагаються всіма силами допомогти відвідувачам, і навіть «однією рукою пишуть відповіді на електронні листи, а в другій тримають телефон, та розмовляють з іншим клієнтом».

Прозвучала також пропозиція покращити якість обслуговування використовуючи он-лайн чати для найбільш розповсюджених питань, елементарне запровадження автоматичної відповіді на електронну скриньку при отримання звернення, ідеї озвучив Олександр Бондар, зібравши пропозиції в своїй групі фейсбуку.

Українська школа або класи з вивченням української мови у Вроцлаві

Серед інших питань обговорювалося питання відкриття української школи у місті, або введення занять української мови у вроцлавських школах, хоча б факультативних. Тут власне думки були поділені відносно доцільності її відкриття. Генконсул заявив про багато складностей з її відкриттям, наприклад, штат викладачів, локалізація розміщення і загальною зацікавленістю українців. Керівник однієї  з поліцеальних шкіл Сергій Чулков, який озвучив таку ідею на зустрічі, повідомив, що вони в стані взятися за такий проект.

Були і інші питання, як наприклад, чи планується повернення виїзних прийомів консула, які припинилися кілька місяців тому. За словами В’ячеслава Войнаровського, на жаль, поки такої можливість не має.

Зустріч з воєводою

На наступний день Генконсул України зустрівся з воєводою Нижньої Сілезії. Розмовляли вже про покращення надання послуг для українців воєводською адміністрацією, резонансні справи та польсько-українське співробітництво. Більш детально дивися відео.

Нагадаємо, місце Генконсула України у Кракові було вакантне починаючи з листопада 2019 до березня 2020 року.