Іноземець у польській лікарні. Про що потрібно пам’ятати?

Іноземець у польській лікарні. Про що потрібно пам’ятати?

У польських лікарнях усе більше іноземців – навіть кілька десятків людей з-за кордону перебуває протягом місяця у Воєводській лікарні в Кельце. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Монітор Інфо.

У польських лікарнях усе більше іноземців – навіть кілька десятків людей з-за кордону перебуває протягом місяця у Воєводській лікарні в Кельце. Пацієнтів у невідкладних випадках лікують одразу на підставі картки європейського страхування EKUZ або Карти поляка. Інакше виглядає ситуація у випадку, наприклад, жінок, які хотіли би в Польщі народити.

Кількість іноземців, які проходять лікування у Воєводській лікарні в Кельце, зростає. У багатьох випадках ситуація ускладнюється, коли пацієнти не мають при собі відповідних документів, що підтверджують їхнє право на страхування.

«Протягом місяця в нашій лікарні лікуються десятки іноземців. У невідкладних випадках (вони складають 90 % госпіталізацій іноземців) такі особи мають право на безкоштовне лікування на основі Європейської картки медичного страхування. Але це стосується лише резидентів країн Європейського Союзу та країн EFTA. Іноземці з-за меж ЄС мають право на безкоштовне лікування на підставі Карти поляка», – повідомляє Ганна Мазур-Калужа, прес-секретарка Воєводської комплексної лікарні в Кельце, в інтерв’ю «RMF MAXXX».

У випадку іноземців, які потрапляють до лікарні в екстрених ситуаціях, лікарі не можуть відмовитися від допомоги. Якщо пацієнт не має при собі картки європейського страхування, він повинен зв’язатися з відповідником польського Національного фонду здоров’я, який має видати сертифікат, що замінить цей документ.

Коли потрібно платити з власної кишені?

Мешканці країн, що не входять до Європейського Союзу і не мають Карти поляка, оплачують лікування в Польщі з власної кишені. Пізніше вони мають можливість отримати відшкодування від страхової компанії.

Тема важлива, оскільки у Польщі навчається все більше іноземних студентів. «Вони можуть купити страховий поліс на випадок стаціонарного лікування: ставка за добровільне страхування становить близько 50 злотих на місяць. Такий внесок дає право користуватися усім спектром медичних послуг», – каже Ганна Мазур-Калужа.

Коли госпіталізація планова

У випадку планового лікування пацієнти повинні мати спеціальні бланки, які підтверджують, що вони мають згоду на лікування в Польщі. Їх видають установи, які є відповідниками польського Національного фонду здоров’я.

Такі правила застосовуються, наприклад, до жінок, які вирішили народити дітей у Польщі. «У надзвичайних ситуаціях вагітних жінок приймають до лікарень на підставі картки європейського страхування або Карти поляка», – пояснює прес-секретарка лікарні в Кельце.

Джерело: RMF24