Історичні дебати у Варшаві – «Генезис київської операції»
Міністр Войцєх Колярський, історичні дебати; Бельведерський палац у Варшаві, 20 лютого 2020 року PAP/Marcin Obara

Історичні дебати у Варшаві – «Генезис київської операції»

Історичні дебати у палаці Бельведер є циклічним заходом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Бельведерському палаці у Варшаві відбулися історичні дебати, присвячені київській операції Війська польського 1920 року. Йдеться про події, які почалися в квітні 1920 року. Наступальною операцією польської армії керував начальник держави Юзеф Пілсудський, її підтримували союзні війська отамана Симона Петлюри. Це був попереджувальний наступ проти більшовицьких сил.

Відкриваючи зустріч, голова Інституту національної пам’яті Ярослав Шарек зазначив, що київська операція була пов’язана з величезною самопожертвою польського суспільства: «Юзеф Пілсудський у цей час мав побороти не лише зовнішню загрозу, але й примусити народ, утомлений великими втратами після Першої світової війни, який хотів нормально жити, до дій, на що не всі були охочі. Яким великим був цей подвиг, ми знаємо після ста років».

Державний секретар у Канцелярії президента Войцєх Колярський додав, що цикл організованих у Бельведері історичних дебатів має допомогти зрозуміти минуле: «Ми зустрічаємося тут від 5 листопада 2016 року, й досліджуємо долю наших предків, поколінь незалежної Польщі. Як зазначив президент у виступі перед Національними зборами з нагоди 100-річчя повернення незалежності, „ми звертаємося до минулого, щоб робити висновки, щоб користуватися досвідом минулих поколінь”».

Наступні (чотирнадцяті) історичні дебати відбудуться 19 березня в містечку Сулєювек (яке належить до варшавської агломерації) і будуть присвячені Юзефові Пілсудському.

IAR/Н.Б.