Ізраїльська поетеса Аґі Мішоль - лауреатка премії Збіґнєва Герберта 2019 року
Ізраїльська поетка Аґі Мішоль – лауреатка Міжнародної літературної премії ім. Збіґнєва Герберта 2019 рокуfacebook.com/Fundacja Herberta/

Ізраїльська поетеса Аґі Мішоль – лауреатка премії Збіґнєва Герберта 2019 року

Цьогорічною лауреаткою премії Герберта за досягнення усього життя стала відома ізраїльська авторка Аґі Мішоль. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Одна з найвідоміших авторок та поетес Ізраїлю Аґі Мішоль стала цьогорічною лауреаткою Міжнародної літературної нагороди ім. Збіґнєва Герберта. Журі, яке складається з відомих світових авторів та літературознавців, оголосило своє рішення у Театрі Польському у Варшаві.

Міжнародну літературну нагороду ім. Збіґнєва Герберта вручають протягом семи років, аби нагородити визначні художні та інтелектуальні досягнення у галузі літератури, що співзвучні цінностям та ідеям, які пронизують творчість Збіґнєва Герберта, – пояснює президент Фонду Збіґнєва Герберта Марія Дзєдушицька. За її словами, нагорода має теж показати внесок польської поезії у розвиток світової літератури та популяризувати ціннісну поезію серед читачів.

Нагороду цьогоріч, як і у попередні роки, вручило журі, у яке входять відомі світові автори та літературознавці, зокрема, український письменник і перекладач Юрій Андрухович, американський поет та критик Евард Ґірш, німецький письменник і публіцист Міхаель Крюґер, іспанська письменниця Мерседес Монмані і польський поет та перекладач Томаш Ружицький.

Торік журі нагородило нагородою Герберта ірландську поетку Nuala Ní Dhomhnaill, яка пише свої вірші ірландською ґельською, два роки тому – південноафриканського поета Брейтена Брейтенбаха, який пише мовою африкаанс. Три роки тому нагороди удостоїли шведського поета, драматурга і прозаїка Ларса Густафссона. Чотири роки тому її отримав польський поет Ришард Криницький. А дві попередні нагороди здобули американці: Вільям Стенлі Мервін і американський поет сербського походження Чарльз Сіміч.

Премія була заснована 2013 р. з ініціативи дружини поета – Катажини Герберт, а для реалізації цієї мети був заснований Фонд Герберта. Згідно з регламентом конкурсу, присудження нагороди відбувається щорічно. Відзначають нею ще живих авторів за сукупність поетичної творчості, а сама винагорода становить 50 тисяч доларів.

Польське радіо є медіа-партнером нагороди.

IAR/Т.А.