Нижня Сілезія: назріває страйк листонош

Нижня Сілезія: назріває страйк листонош

У Свідниці, Сьвєбодзице та Вроцлаві листоноші оголосили страйк та написали заяви на лікарняні звільнення L4. До таких дій їх спонукали зміни в графіках роботи та низька заробітна платня. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Спочатку були страйки  офіцерів поліції, потім вчителів та працівників суду, а також прокуратури. Тепер «естафету» масово приймають листоноші, які десятками беруть звільнення L4. Першими почали протест поштарі в Свідниці та Свєбодзице. У понеділок, 4 лютого до мітингарів долучаються листоноші Вроцлава.

«Мешканців Свідниці, Сьвєбодзице та Вроцлава цікавить, чи вони вчасно будуть отримувати свої газети та журнали, а найголовніше – пенсію. Листоноші місцевого відділення «Польської пошти» оголосили страйк та відмовляються іти на доставку. Ганебно низька заробітна платня, змінений графік роботи змусили листонош написати заяви на звільнення L4», – повідомляють Listonosze Polska у соціальній мережі facebook.

Листоноші вимагають підвищення зарплати на 1000 злотих на місяць. Але вони також мають інші постулати. Наприклад, щоб їм платили за поширення рекламних листівок. На сьогодні працівники пошти не получають додаткових грошей від рекламних послуг.

Їхні дії не пов’язані з жодною з профспілок, які працюють на пошті. Як і у випадку з поліцейськими, роль «союзу» грає група «Листоноше Польська» («Listonosze Polska») у соціальній мережі facebook. Серед вимог також прохання про відновлення на займаних посадах двох звільнених поштарів.

Обидва, як розповідає один з мітингуючих, були звільнені за участь в протестах — за участь в демонстрації у Вроцлавському залізничному вокзалі. У середу почався судовий процес, звільнені поштарі вимагають повернення до роботи.

— Ми часто хворіємо, йде навантаження на коліна і хребет, болить голова, і все це професійні захворювання, внаслідок робочого навантаження», — каже Анджей, листоноша. — Я працюю на пошті більше року. Щомісячно я отримую 1850 злотих. Ми все ще заробляємо трохи більше, ніж найнижча національна зарплата (пол. najniższa krajowa pensja). Три роки тому влада компанії пообіцяла, що наші зарплати зростуть до рівня середньої національної заробітної плати. Але минуло три роки, і результату поки що не має. Так, пошта хвалиться, що вона підвищила зарплату працівникам, але і найнижча зарплата зросла», — скаржиться листоноша.

На польській пошті працювати нелегко. Робочий день триває вісім годин, часом потрібно “брати” надгодини. У день, коли здійснюються платежі листоноші  перевозять при собі десятки тисяч злотих готівкою. До цього переліку включено електронне підтвердження отримання, тобто поставки з судів або прокуратури. — Втрата одного такого листа коштує працівника пошти 2 500 злотих», — розповідає листоноша Анджей.

Прес-служба Poczta Polska переконує, що все під контролем і Poczta Polska працює без перерв. «Всі послуги, що надаються компанією, реалізуються в звичайному режимі. Ми не помічаємо відсутності працівників на робочих місцях, не можна говорити про «масові лікарняні звільнення», — читаємо в наданій нам інформації по електронній пошті від Poczta Polska. — Кількість працівників, що хворіють є «стандартним» для зимового сезону», — йдеться в повідомленні.

А що стосується зростання зарплат, представники керівництва “Польської пошти” переконують, що за три роки зарплати постійно зростають. Вони вже виросли на 1 200 злотих і продовжуватимуть зростати. «У 2018 році середня заробітна плата в Poczta Polska збільшилася на 7,15%, порівняно з попереднім роком, у середньому 270,12 PLN, в залежності від рівня основної заробітної плати, тобто допомоги на учнівство, щорічної премії тощо», — повідомляє Нижньосілезьке поштове відділення.

— Найнижча основна заробітна плата в еквівалентах на повний робочий день в даний час становить 2500 (брутто) злотих. До основної заробітної плати необхідно додати бонус — до 273 злотих брутто на місяць. Після одного року роботи працівники отримують право на “тринадцяту” зарплату. Через три роки виплачується допомога на стажування плюс ювілейні нагороди», — запевняють представники Poczta Polska.