Нові важливі правила з’являться у польських аптеках

Нові важливі правила з’являться у польських аптеках

Вже з 9 лютого в польських аптеках може виникнути балаган. Все через нові правила, які зобов’язують фармацевтів перевіряти, чи ліки бува не є фальшивими препаратами. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Недотримання зобов’язання та продаж клієнту підроблених ліків тягне за собою покаранням для аптеки у розмірі до півмільйона злотих. Проблема полягає в тому, що база, в якому фармацевт перевіряє автентичність препарату є неповною.

Польща зобов’язана вступити в боротьбу з підробками через нові правила ЄС, введені під тиском виробників, які борються з підробками (часто шкідливими або повністю позбавленими лікувальних властивостей). За оцінками ВООЗ, такі підробки, на даний момент становлять до 10% усіх  медикаментозних препаратів у всьому світі.

У Польщі торгівля такою продукцією відбувається, в основному, через Інтернет, що не означає однак, що такі препарати не доступні в аптеках. Брюссель прагне, щоб вони цілковито зникли: виробники повинні розмістити на упаковці 2D код і елементи, які сигналізують, що коробка ліків була раніше вже відкрита — наклейки-печатки або перфорація, — інформує wyborcza.pl.

Загадковий 2D-код

Створено базу даних, до якої виробники повинні вводити коди та інформацію про свою продукцію. Оптовики та фармацевти повинні перевіряти кожне поле, перш ніж віддати препарат покупцеві. Національна організація з перевірки автентичності лікарських засобів (Krajowa Organizacja Weryfikacji Autentyczności Leków ) — установа, яка повинна управляти цією системою в Польщі — вже надіслала відповідні сертифікати в аптеки з доступом до бази даних.

В аптеках буде балаган?

Перш за все, не відомо, скільки торгових точок зареєстровано в системі, тому що офіційного обов’язку перевіряти препарати ще не видано. По-друге, деякі виробники використовують 2D-коди протягом деякого часу, а у випадку партій старих продуктів з кодом — вони можуть бути не внесені до бази даних, оскільки виробник ще не заповнив інформацію про свої ліки.

Теоретично, вищезгаданий KOWAL повідомляє, що у випадку «тривоги» про підробку можна буде продовжити продаж. Як дане впровадження системи діятиме на практиці, — ми побачимо вже незабаром.