Нові зміни до закону про ІНП
Illustration sbildshutterstock.com/J_UK

Нові зміни до закону про ІНП

1 серпня 2020 року закінчуються строки давності притягнення до кримінальної відповідальності винних у скоєнні комуністичних злочинів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Гості Польського Радіо 24, колишні активісти опозиції Анджей Ґвязда і Анджей Колодзєй наголосили на важливості прагнення до справедливості та засудження злочинців комуністичного режиму. 1 серпня 2020 року закінчуються строки давності притягнення до кримінальної відповідальності винних у скоєнні комуністичних злочинів, що означає, що прокурори ІНП втрачають можливість переслідувати винних.

Наразі, серед інших у Президентському палаці та Інституті національної пам’яті триває робота щодо внесення змін до закону, що дасть можливість подальшого притягнення до відповідальності винних у скоєнні комуністичних злочинів. Анджей Ґвязда в ефірі Польського Радіо 24 зазначив, що протягом багатьох років не можна було судити і покарати винних у злочинах, саме тому потрібні зміни до закону. “Ця поправка необхідна, тому що якщо цього не відбудеться, це буде стан знущання над справедливістю”, – сказав колишній опозиціонер.

Колишній опозиціонер Анджей Колодзєй на Польському Радіо 24 зазначив, що оголошення змін дають надію на справедливість, на яку жертви комуністчиного режиму чекали вже багато років. “Комуністичні злочини не повинні бути забуті, вони повинні бути притягнуті до відповідальності, поки це можливо”, – заявив Анджей Колодзєй.

Положення визначають комуністичні злочини як репресії або інші форми порушення прав людини проти осіб або груп населення, які були вчинені офіцерами комуністичної держави. 

IAR/Д.К.