Новини з Ватикану: святкова літургія відбудеться в онлайн-режимі

Новини з Ватикану: святкова літургія відбудеться в онлайн-режимі

Великодні богослужіння у Ватикані в цьому році пройдуть без прихожан. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Через надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я всі літургії на Страсному тижні будуть проходити без фізичної присутності віруючих – про це попередили в префектурі папського будинку.

У зв’язку з пандемією коронавірусу Конгрегація Божого культу і дисципліни Таїнств видала декрет із поясненнями літургійних правил, яких необхідно дотримуватися під час богослужінь.

Оскільки Великдень становить центр Літургійного року Католицької Церкви, він не може бути перенесений на інший час.

Стосовно Пасхального Трідууму (Великоднього Тридення) у країнах, де зобов’язують обмеження, запроваджені цивільною владою, єпископи — узгодивши свої рішення в межах Конференції єпископату — повинні служити літургії по кафедральних храмах, а настоятелі — по своїх парафіях, без участі вірних. Їм належить оголосити годину, коли буде служитися літургія, так щоб вони могли слідкувати за нею онлайн зі своїх помешкань за посередництвом медіазасобів. Конференції єпископатів і парафії заохочено надавати вірним допомогу в особистій та сімейній молитві, — зазначає християнське видання “CREDO”.

Стосовно Святої Меси Вечері Господньої у Великий Четвер, священики можуть її служити по кафедральних і парафіяльних храмах. Дозволяється також священникам у цей вечір, як виняток, служити Месу Вечері Господньої без участі вірних.

У Велику П’ятницю літургію Страстей Господніх будуть служити по кафедральних і парафіяльних храмах самі єпископи та священики.

Великодня літургія буде відправлена тільки у катедрах і центральних парафіяльних храмах, залежно від місцевих можливостей. Конгрегація Божого культу і дисципліни Таїнств зазначає, що якщо йдеться про різні прояви побожності люду і процесії, то їх можна перенести, залежно від думки дієцезіального єпископа, на інший термін — наприклад, на 14 і 15 вересня, свято Воздвиження Хреста Господнього і спомин Божої Матері Скорботної.