Полька українського походження Ольга Токарчук стала почесним мешканцем міста Вроцлав

Полька українського походження Ольга Токарчук стала почесним мешканцем міста Вроцлав

Цьогоріч міські радники Вроцлава вирішили кому буде присвоєно звання почесного громадянина міста Вроцлав „Civitate Wratislaviensi Donatus”. Визнання отримала, серед інших, письменниця Ольга Токарчук. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Всього було нагороджено 7 лауреатів.

Офіційно титул „Civitate Wratislaviensi Donatus” буде передано в руки Ользі Токарчук 24 червня на фестивалі у столиці Нижньої Сілезії з нагоди свята Йоанна Хрестителя, який є патроном міста. Токарчук було висунуто на отримання нагороди з ініціативи мера Яцека Сутрика і радників правлячої коаліції у Вроцлаві.

На підтримку письменниці можна прочитати  зокрема, що автор багато зробила в просуванні регіону. — Ми переконані в тому, що  літературний артистизм пані Токарчук, цінують читачі і критики, а творчість  викликає зацікавлення Вроцлавом і Нижньою Сілезією.

Ольга Токарчук заслуговує присвоєння звання Civitate Wratislaviensi Donatus”, — пишуть автори запиту в Komisji Nominacyjnej Rady Miejskiej.

В цьому році крім Ольги Токарчук звання Почесного громадянина Вроцлава будуть присвоєні:

Józefowi Kazimierzowi Jagielskiemu — співзасновник генетичного тестування в Вроцлаві для комплексного використання нових технологій в медицині,

Andrzejowi Küblerowi — авторитет в області анестезіології та паліативної медицини, багато років керівник клініки анестезіології та інтенсивної терапії, лікарні університету ім. Микулич-Радецького у Вроцлаві

Pawłowi Banasiowi — мистецтвознавець, культуролог, творець відділу сучасного мистецтва в Національному музеї у Вроцлаві

Andrzejowi Marii Turkiewiczowi – активіст, волонтер громадської діяльності на благо жителів міста

Олімпійська Регіональна рада у Вроцлаві (Regionalnej Radzie Olimpijskiej we Wrocławiu) – за діяльність скеровану на благо молодих людей, активну передачу універсальних цінностей

Польському нумізматичному товариству (Polskiemu Towarzystwu Numizmatycznemu), філія у Вроцлаві — з нагоди 70-річчя існування нумізматичного руху у Вроцлаві.

Про Ольгу Токарчук

Ольга Токарчук народилася у 1962 році у Сулехові (Любуське воєводство) в родині вихідців з України.

Вона письменниця, есеїстка, сценаристка, поетеса, психолог. Авторка восьми романів та двох збірок оповідань.

Лауреат літературної премії “Ніке” 2008 року за той самий роман “Бігуни”.

Лауреат міжнародної Букерівської премії 2018 року — однієї із найпрестижніших літературних премій, яка щороку вручається у Лондоні. За роман «Бігуни» (польською – Bieguni), а в англійському перекладі «Flights», Токарчук та перекладачка роману Дженніфер Крофт отримали приз у 50 000 фунтів стерлінгів.

«Мій батько походить з тих територій Західної України, де змішалися в єдиному плавильному казані величезна кількість культур і народів. Вони перетиналися і довгий час жили спільно. І якщо взяти три путівники, що написані польською, українською і єврейською мовами – у них представлені кардинально відмінні образи тих земель», — так розповідає про своє коріння ОльгаТокарчук.