Польща ховає під землею 350 тон покладів золота

Польща ховає під землею 350 тон покладів золота

Американська компанія просить отримати ліцензію на пошук золота в надрах землі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Якщо серйозно поставитися до видобутку золота в Польщі, то можна підрахувати до 350 тонн, які сховані під землею. А це утричі більше, ніж поточні резерви Національного банку Польщі. Чи з’явиться в країні золота лихоманка після шаленства видобутку сланцевого газу?

Компанія “Amarante Investment” з Кракова у лютому вже подала заявку на отримання ліцензій на видобуток золота. Одна з них стосується району навколо Любаня та Вленя поблизу Львувка Шльонського, що в Нижній Сілезії. У пісках і гравіях навколишніх струмків тут здавна “полоскали” золото.

Згідно з даними Польського геологічного інституту з 2010 року, золотовалютні ресурси в долинах річки Бобр оцінюються в 2,5 тонни. Якщо американці знайдуть їх, то на них чекатиме чергова боротьба за наступну ліцензію на видобуток, а потім визначення деталей можливих розрахунків та поділу видобутих покладів.

Найбільше розбурхують уяву розвідників історичні повідомлення про видобуток великої кількості золота, про відмову від збиткових шахт, а потім великих аматорських знахідок золота у Польщі. Наприклад, в 2008 році золотошукачі були шоковані новиною про знаходження великих золотих самородків вагою 57, 11,5 і 4 грам. Їх знайшли військові шукачі над долиною Качави.