Польща, м. Вєлюнь. 80 років тому звідси розпочалася Друга світова війна

Польща, м. Вєлюнь. 80 років тому звідси розпочалася Друга світова війна

О 4:40 1939 року німецька авіація завдала удару по місту. Перші бомби зруйнували лікарню Всіх святих у Вєлюні, загинули 32 людини — пацієнти та персонал лікарні. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Вважається, що вони були першими жертвами Другої світової війни в Польщі. Місто було зруйноване на 75%, близько 1200 з 16 000 його жителів загинули.

1 вересня 2019 року. Велюнь. Площа легіонів, о 4.40 звучить сирена в пам ’ять про бомбардування міста. Розпочинаються урочистості 80-ї річниці початку Другої світової війни за участю президента Польщі Анджея Дуди та президента Німеччини Ф. Штайнмайєра. Президенти спільно покладають квіти до монумента полеглим мешканцям міста. Звучать гімни обох країн, — повідомляє https://www.prezydent.pl

Президенти Польщі і Німеччини Анджей Дуда і Франк-Вальтер Штайнмайєр у Вєлюні.
фото: prezydent.pl

Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що Німеччина бере на себе відповідальність за злочини Другої світової війни. За словами Штайнмайєра, німці допустили геноцид Польщі. Він зазначає, що цю частину історії не можна забути. « Я схиляю голову перед жертвами нападу на Вєлюнь. Схиляю голову перед польськими жертвами тиранії Німеччини. І прошу пробачення. Ми приймаємо ту відповідальність, яку дає наша історія», — сказав Штайнмайєр.

Анджей Дуда у своїй промові наголосив: «Ми не повинні забувати про Другу світову війну. Навіть коли очевидців немає. Те, що сталося у Вєлюні та інших містах Польщі та світу, більше ніколи не повторилося».

Урочистості вшанування пам’яті полеглих відбудуться й у столиці Польщі. У Варшаві очікують представників близько 40 країн, у тому числі 20 президентів. В заходах візьме участь президент України Володимир Зеленський.

Святкування на площі Пілсудського розпочнуться 1 вересня, після 12.00. З промовами виступлять президенти Польщі, Німеччини та віце-президент США. Лідери покладуть один спільний вінок перед Могилою Невідомого солдата, і кожен з них вдарить у «Дзвін миру», спеціально підібраний для цього випадку. Одночасно з останнім ударом «Дзвона миру», дзвони костелів та церков зазвучать по всій Польщі.
Інформація та фото: https://www.prezydent.pl