Польщі загрожує експансія небезпечних комах: їх укус може виявитися фатальним!

Польщі загрожує експансія небезпечних комах: їх укус може виявитися фатальним!

Експерти попереджають: азійські шершні займають все більшу частину Європи. Вони вже розмножилися в околицях німецького Гессену. Їх укуси можуть бути фатальними для людини. Крім того, ці комахи інтенсивно полюють на бджіл. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Азійський шершень. Що це?

«Азійський шершень (Vespa velutina) вперше з’явився в південно-західній Європі в 2004 році, ймовірно, з транспортуванням китайського фарфору.

Одна або кілька королев комах, заселилися на півдні Франції де заснували колонії, і з тих пір площа розселення цих видів комах збільшується в середньому до 100 км на рік (у кожному напрямку) і все частіше виходить за межі Франції. Якщо темпи залишаться на нинішньому рівні, вторгнення комах в Польщу — справа декількох років. Дані за 2018 рік показують, що небезпечні шершні вже досягли німецького Гессену”, — йдеться на порталі www.teraz-srodowisko.pl.

Шершень азійський є смертельно небезпечний

На жаль, азійський шершень не має сильних природних ворогів, що робить його особливо небезпечним. З цим видом борються медові жуки, синиці, кури та паразити: личинки (Conops vesicularis) і нематоди (Pheromermis sp.).

Між тим, зараз шершнів не достатньо, щоб бути смертельною загрозою для людей. Небезпечні вони для екології, оскільки полюють на бджіл в пасіках, в більшому масштабі, ніж європейські шершні.

Чи варто боротися наодинці з азійськими шершнями?

Тут статистика для нас жорстока. На думку експертів з Франції, найчастіше пастки, побудовані садівниками, сходять нанівець — тобто ловлять менше 1% цих комах.

Дослідники намагаються краще познайомитися з цим видом шершнів і спробувати обмежити його експансію в Європі.