Поляки просять пробачення за напад на українських працівників

Поляки просять пробачення за напад на українських працівників

Неабияке збурення у польському  суспільстві спричинив злочинний випадок щодо українських громадян, які працюють на будівництві метро у Варшаві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.


Нагадаємо: вночі з п’ятниці на суботу у помешкання українців була кинута пляшка із запалювальною сумішшю, а стіни сходової клітки брутально обписані.

Стривожені люди звернулися до громадськості з листом, у якому, зокрема, зазначили, що, приїхали до Польщі у пошуку кращого життя і можливості заробітку. Працюючи переважно у сферах обслуговування, будівництва, даючи можливість своїм керівникам не турбуватися про домашній затишок, опіку над дітьми чи немічними батьками. Крім того, з їхніх зарплат роботодавці сплачують податки у бюджет Польщі, відповідно фінансуючи соціальні виплати та інше. Проте, зважаючи на прояв ненависті проти себе, українці більше не почуваються у безпеці.

Після публікації про цей випадок ксенофобії у ЗМІ, соціальні мережі сколихнула хвиля обурення поляків такими діями своїх співгромадян. «Мені соромно за свою країну, українці — мої брати, прошу вибачення від усіх поляків за те, що сталося з вами. Ми не всі такі, серед моїх співвітчизників є добрі і гідні люди…», — читаємо у соціальній мережі.

«Як соромно … називаються гордими поляками… католиками і так чинити». «Важливо знати і пам’ятати історію, але маємо робити все, щоб подібного ніколи не сталося», — пишуть молоді люди в Інтернеті.

Так, історія взаємин двох наших країн, — складна й неоднозначна. Тож, згадуючи дражливі моменти, пам’ятаймо заповідь Яна Павла ІІ: «Прощаємо й просимо прощення».