Поляки збирають кошти на Байрактар для України

Поляки збирають кошти на Байрактар для України

Поляки розпочали збір коштів на купівлю безпілотного літального апарату «Байрактар» для української армії. Як пише польський журналіст Славомір Сєраковський, який є ініціатором збірки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Сєраковський розповів, що його надихнули, зокрема, литовці, які за короткий час (за неповних чотири дні) зібрали аж п’ять мільйонів євро на покупку турецького ударного безпілотника для України. Коли необхідну суму було зібрано, виробник дронів був «настільки приголомшеним» ініціативою, що вирішив просто подарувати повністю укомплектований Байрактар Україні, а гроші, що призначалися на оплату покупки, запропонував витратити на підтримку України.

Вже 27 червня компанія Baykar повідомила, що надасть Україні безплатно три безпілотника «Байрактар», на які українці зібрали 600 мільйонів гривень за три доби. Цю збірку організували волонтер Сергій Притула та блогер Ігор Лачен. 23 червня Притула повідомив, що за добу українці зібрали гроші на два Байрактари. Уже 24 червня українці зібрали гроші на чотири Байрактари для ЗСУ.

«Компанія Baykar обізнана, що кампанія по збору коштів під назвою “Народний Bayraktar” успішно зібрала суму для придбання кількох БПЛА Bayraktar TB2 для українців для захисту своєї Батьківщини. Бізнесмени та звичайні люди внесли кошти – малі й великі – для досягнення цієї мети протягом кількох днів. Компанія Baykar не прийматиме оплату за три безпілотники і безкоштовно відправить їх на фронт. Ми просимо натомість зібрані кошти спрямувати на допомогу в боротьбі народу України. Ми зворушені цією солідарністю та рішучістю перед обличчям, здавалося б, нездоланних викликів. Компанія Baykar молиться про справедливе розв’язання та  тривалий мир», – зазначила пресслужба Baykar.

На даний момент поляки зібрали 364 674 злотих – 1 відсоток від бажаної суми. Вплатити кошти на безпілотник для ЗСУ в Польщі можна за посиланням. Збір коштів триватиме ще 29 днів.

«Давайте не пасивно спостерігатимемо, як вбивають українських дітей та руйнують чергове українське місто. Давайте візьмемо участь у цій битві. Давайте скинемося на найефективнішу зброю!» – йдеться в описі збору.

«Литовці зібрали кошти в найкоротші терміни, і компанія, яка їх виробляє, вирішила подарувати їх Україні та використати зібрані кошти для допомоги населенню. Згодом те саме повторилось з наступними трьома! Тепер настала наша черга», — написав журналіст Славомір Сєраковський.

Джерело: suspilne.media, the Warsaw