Президенти Польщі й Італії вшанували 75-річчя здобуття Монте-Кассіно
Монте-Кассіно, 18 травня 2019 року EPA/FRANCESCO AMMENDOLA

Президенти Польщі й Італії вшанували 75-річчя здобуття Монте-Кассіно

Анджей Дуда та Серджо Матарелла звернули увагу, що подвиг польських солдатів у битві за Рим – це крок до об’єднаної Європи. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У суботу 18 травня очільники Польщі та Італії взяли участь у відзначенні 75-х роковин битви за Монте-Кассіно, що відома також як битва за Рим. Насправді від 17 січня до 19 травня 1944 року біля монастиря на узгір’ї Монте-Кассіно в Італії відбулися чотири битви, які вважаються одними з найбільш кривавих під час Другої світової війни. У відбитті монастиря з німецьких рук взяв участь Другий корпус Війська польського під командуванням генерала Владислава Андерса.

Президент Анджей Дуда зазначив, що також завдяки перемозі на Монте-Кассіно Польща є вільною і сьогодні належить до Європейського Союзу і НАТО: «Також завдяки цьому урокові створено Європейський Союз, держави якого повинні близько між собою співпрацювати, а народи – відвідувати себе взаємно і разом створювати добробут. Це відбувається. Тодішня війна, переможна для нас, поляків, битва, але окуплена кров’ю, – для Європи і світу була великим уроком. Ніколи більше війни!»

Польський очільник подякував за присутність президентові Італії. Серджо Матарелла заявив, що героїзм польських солдатів вплинув на багато народів: «Ті, хто тут воювали і полягли, зробили це, щоб визволити Італію з-під нацистського фашизму й уможливити народження нової Європи. І щоб після повалення бар’єрів, які надто довго нас розділювали, наші народи могли відчути себе близькими. Так, як сьогодні, у нарешті вільній від насильства, утиску і диктатур Європі».

Обидва президенти у супроводі дружин і ветеранів битв за Монте-Кассіно поклали квіти при хресті Virtuti Militari.

На місцевому Польському воєнному кладовищі спочиває понад тисяча солдатів, що тут полягли, громадяни Речі Посполитої всіх віросповідань – католики, греко-католики, православні, протестанти, євреї та мусульмани.

IAR/Н.Б.