Президенти Польщі, Молдови, України та Румунії підтримали регіональні ініціативи
Відзначення 30-ї річниці незалежності Молдови, Кишинів, 27 серпня 2021 року PAP/Marcin Obara

Президенти Польщі, Молдови, України та Румунії підтримали регіональні ініціативи

Очільники країн Центральної та Східної Європи взяли участь у святкуванні 30-річчя незалежності Молдови. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Після переговорів у Кишиневі президенти Польщі, Молдови, України та Румунії запевнили в тому, що вони підтримують ініціативи, які стосуються розвитку Центральної та Східної Європи. На запрошення президентки Молдови Маї Санду, очільники Польщі – Анджей Дуда, України – Володимир Зеленський та Румунії – Клаус Йоганніс взяли участь у святкуванні 30-річчя незалежності Молдови.

Польський президент Анджей Дуда наголосив – його країна робитиме все, щоб Молдова якнайшвидше приєдналася до Європейського Союзу. Як він зазначив, невдовзі повинна відбутися чергова зустріч польського, молдовського, українського та румунського лідерів. «Я запропонував президентам, що, може, в майбутньому нам вдалося б ще зустрітися в такому ж ґроні, в цьому особливому кишинівському форматі і розмовляти про те, як виглядає наша співпраця, якими є проблеми, в якому обсягу Молдова потребує ще допомоги. Бо вважаю, що це важливо, щоб саме в нашій частині Європи, тут, де ми всі живемо, дбати за безпеку, за те, щоб країни були якнайсильнішими, щоб демократія в окремих країнах була міцною», – заявив Анджей Дуда.

Президент Румунії Клаус Йоганніс звернув увагу на близькі зв’язки між його країною та Молдовою. Він нагадав, що Бухарест уже багато років підтримує прозахідні прагнення Кишинева. І задекларував, що після зміни влади в Молдові зусилля з цією метою будуть ще більш конкретними. «Зараз ми маємо можливість поглибленої співпраці на президентському, парламентському та урядовому рівнях (…) на шляху Молдови до Європейського Союзу», – сказав Клаус Йоганніс.

Президент України Володимир Зеленський нагадав, що його країна разом із Грузією та Молдовою створює «Асоційоване тріо», тобто групу держав, асоційованих з Європейським Союзом, які прагнуть стати членами ЄС. Тому Київ має свої очікування. «Я вдячний президентові Анджею Дуді за підтримку Польщі та підписання двосторонньої декларації. Очікуємо, що подібна декларація буде підписана з Румунією. Заодно, інтеграція з Європейським Союзом повинна бути підтверджена на саміті Східного партнерства», – зазначив Володимир Зеленський.

Президентка Молдови Мая Санду запевнила, що її країна хоче розвивати добрі відносини з партнерами та брати участь у регіональних ініціативах. «Ми підтверджуємо, що Молдова хоче підтримувати позитивні ініціативи в регіоні, (…) діяти задля безпеки та економічного розвитку. Моя країна хоче бути стабілізаційним чинником у цьому регіоні з багатьма складними проблемами», – сказала Мая Санду.

З нагоди 30-річчя незалежності Молдови у Кишиневі відбувся військовий парад. «Суспільство дозріло, ми вже не в’язні корупції та некомпетентності, наша доля – в наших руках. Ми вибрали шлях на наступних 30 років, почнемо перебудовою нашої держави та зміною її установ», – заявила у своїй промові президентка Мая Санду.

IAR/Н.Б.