Проблеми загострюються: з 1 січня українці масово виїдуть за кордон

Проблеми загострюються: з 1 січня українці масово виїдуть за кордон

Новина про те, що українці дедалі частіше вибирають трудову міграцію за кордоном, вже нікого не дивує. Але ситуація може значно погіршитися вже з початку 2020-го року, — Ілія Куса, експерт з міжнародної політики. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

За прогнозами експертів, після відкриття німецького ринку праці у 2020 році кількість українців, які працюють у Польщі, може зменшитися на 20-25 відсотків вже протягом наступних чотирьох років. За даними Управління у справах іноземців, кількість іноземних громадян, які мають дійсні дозволи на довготривале проживання в Польщі, у липні сягала 400 тисяч.

Майже половину цієї групи становлять громадяни України. А вони, в свою чергу, після змін у законодавстві вже почали розглядати свій виїзд до інших країн Євросоюзу, адже там платять більше за ту ж саму роботу.

Те саме стосується також і тих українців, котрі поки що перебувають у себе вдома, і лише зараз починають розглядати варіант трудової міграції і перетин кордону в пошуках кращих умов для життя.

«Вже з 1 січня наступного року чимало країн Європейського Союзу (в тому числі Німеччина, Чехія, Австрія, Нідерланди, Польща) затвердили нове трудове законодавство, яке повинно лібералізувати процедуру видачі трудових віз для іноземних мігрантів зі Сходу. Мова йде, в першу чергу, про працівників з України, Росії та Білорусі.», — запевнив Ілія Куса 9 жовтня на прес-конференції в УНІАН.

На думку Куси, свій виїзд до Німеччини вже планує близько 1,2 мільйонів українців, а до Польщі – 1,5 мільйони.

А яка зараз ситуація з трудовими мігрантами в Польщі та Німеччині?
✔Німеччина стикається з дефіцитом кваліфікованої робочої сили. Саме для неї вони вперше вирішили відкрити ринок праці.
✔Відкриття кордонів у 2020 році для співробітників за межами ЄС може спричинити зміну тенденції, пов’язаної зі збільшенням кількості іноземців, які працюють у Польщі. Буде відтік кваліфікованої робочої сили, яка має необхідні вміння та досвід.
✔Наслідки від’їзду іноземців відчують, головним чином, компанії, які працюють із працівниками технічної та будівельної галузей. Це також буде великою проблемою для всієї економіки Польщі.