Програма «500+»: замість грошей батькам видаватимуть бони?

Програма «500+»: замість грошей батькам видаватимуть бони?

Уряд вже працює над істотними змінами до програми виплат у “500+”. Міністерка Ядвіга Емілевич оголосила про закінчення деяких соціальних програм. Тому цілком можливо, що гроші замінять на ваучери. Чому? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Нагадуємо, що “500 плюс” — це найважливіша соціальна програма в Польщі та провідний проект “Закону та справедливості”. Вигода з неї змінила життя тисяч польських та українських сімей. Спочатку фінансова допомога присуджувалася не всім дітям. Сьогодні ситуація виглядає зовсім інакше: батьки отримують по 500 злотих на кожну дитину в сім’ї до 18-и років.

Багато хто стверджує, що уряд більше не має грошей на соціальні виплати. Деякі вважають, що державний бюджет скоротився приблизно на 7 млрд. злотих. Можливо, саме тому міністерка оголосила, що нових соціальних програм не буде.

Міністерка розвитку Ядвіга Емілевич заявила, що найближчим часом не буде нових субсидій чи соціальних програм типу “500 плюс”. В інтерв’ю “Business Insider” вона зазначила, що уряд не має наміру скасовувати соціальні виплати, і, таким чином, припиняти підтримувати багатодітні сім’ї.

З початку впровадження програми «500 плюс» говорилося, що ця пільга повинна надаватися у вигляді ваучерів, а не готівкою. Перші зміни можуть відбутися вже цього року, тож деякі сім’ї, уповноважені отримати соціальну допомогу, отримають її, але не у формі готівки, а у вигляді ваучерів, так званих “бонів”.

Такий крок є наслідком того, що деякі сім’ї витрачають отримані кошти не за призначенням — тобто купують речі для особистих потреб, а не для дитини. Таким чином, отримані бони можна буде обміняти лише на дитячі речі та на товари першої необхідності — і вже точно не на цигарки та алкоголь.