Російських дипломатів у Варшаві розбудили звуками сирени
Фото зі сторінки “Нова Польща”

Російських дипломатів у Варшаві розбудили звуками сирени

До річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну польські та українські активісти у Варшаві влаштували акцію під будинком, де живуть дипломати Російської Федерації. Відповідне відео з акції опублікували на сторінці організації «Євромайдан Варшава». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Наш Вибір”.

Звуками сирен та пострілів розпочався ранок для російських дипломатів, що живуть у Варшаві на вул. Бетховена, 3.  «Підйом для російських дипломатів у Варшаві» – прокоментували на своїй сторінці відеотрансляцію з акції її організатори – «Євромайдан Варшава».

Будинок на вул. Бетховена, 3 є одним з об’єктів, які займають росіяни без договору. Як пишуть польські медіа, Польща такі  будинки не контролює і в більшості випадків не знає, що в них знаходиться. Такі будівлі часто називають «російськими островами».

Історія таких об’єктів сягає часів ПНР, коли та укладала з Радянським Союзом договори про обмін нерухомості у Варшаві та Москві.  Про повернення одного із них у власність міста – так званого Шпєгово або «Будинку шпигунів» – ми писали у квітні минулого року. Якщо інші «російські острови» призначені для розташування російських центрів культури чи шкіл, то у будинку за адресою Бетховена, 3 проживали і досі проживають російські дипломати. Про цей будинок багато говорили в медіа у березні минулого року – коли Польща звідси виселяла 45 осіб, винних у шпигуванні на користь Росії.

Саме сюди о 6 ранку прибули польські та українські активісти з організації «Євромайдан-Варшава». Вони увімкнули звуки сповіщень про повітряну тривогу і вибухів. 

Учасники акції тримали в руках банер із написом «Russia is a terrorist state», а також «антисвяткову гірлянду» польського художника Бартека Кєлбовіча «Fuck Putin».

Нагадаємо, сьогодні, 24 лютого, у Варшаві відбудеться Марш солідарності «365 днів героїзму, 365 днів підтримки». Хода пройде від посольства Росії (вул. Бельведерська, 49) до будинку польського Сейму. Початок акції о 17:30.

Більше про те, які заходи відбуватимуться у містах Польщі до річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну за посиланням.