Руки на кермо, або штраф до 500 злотих — і це не межа. Нові правила для водіїв у Польщі

Руки на кермо, або штраф до 500 злотих — і це не межа. Нові правила для водіїв у Польщі

Починаючи з 7 листопада, машина поліції може стояти у тому місці, де правоохоронці вважатимуть за доцільне. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland. 

Окрім того, поліція може здійснювати контроль за трафіком на «цивільних», тобто не обладнаних відповідною символікою та проблисковими маячками автомобілях. Єдине застереження: поліцейське авто не повинно перешкоджати дорожньому руху, — інформує
dziennikbaltycki.pl

Якщо водій не дотримується вказівок поліцейського, після зупинки не тримає руки на кермі, або вийшов з машини без дозволу патрульного, йому загрожує штраф. Під’їжджаючи до машини, поліцейський повинен бути впевнений, що водій, наприклад, не витягнув пістолет, наприклад. Тож бажання посперечатись, поводитись зухвало або просто вийти з машини без дозволу поліцейського обійдеться щонайменше у 500 злотих.

При кожній зупинці автомобіля поліцією фіксуватиметься пробіг, який показує спідометр. Ці дані відразу вноситимуться до центральної бази даних. Тож водіям доведеться надати доступ патрульним до панелі приладів, аби ті змогли побачити лічильник кілометражу.

Нагадаємо, що у разі виявлення «скрученого» пробігу, завдяки прийнятим навесні 2019 року змінам до польського законодавства, на порушника чекає покарання від штрафу розміром 21 тисячу гривень до тюремного ув’язнення, на строк від 3 місяців до 5 років.

Але у нових польських правилах є виняток, коли фіксація пробігу не є обов’язковою, наприклад, під час проведення тотальних перевірок на предмет вживання водіями алкоголю в рамках акції «Тверезий ранок». Щоб не затримувати рух, патрульні не займатимуться спідометрами, а лиш перевірятимуть водіїв «на вихлоп». Водночас поліції під час проведення таких заходів дозволяється не представлятись водієві, якщо той окремо не попросить про це.

Отже, якщо не хочете «вхопити мандата», запам’ятайте: руки на кермі, поводитися спокійно, з машини без дозволу не виходити.