Скільки в Польщі заробляють медики, медсестри та рятувальники?

Скільки в Польщі заробляють медики, медсестри та рятувальники?

Заробітна плата тих, хто рятує наше життя та здоров’я, може вас шокувати. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

На тлі економічної бідності, видимої та шокуючої, особливо під час пандемії, виділяються лише доходи досвідчених лікарів-спеціалістів, в першу чергу, тих, хто працює у великих містах. Скільки реально сьогодні заробляють лікарі, фельдшери, медсестри та лаборанти?

У січні 2020 року Sedlak & Sedlak зібрали дані про зарплату лікарів на підставі декларацій 426 працівників. Вони показують, що медіана (в статистиці це — величина ознаки, що розташована посередині ранжованого ряду вибірки) у цій професії становить 4530 злотих брутто. Половина респондентів отримують зарплатню від 3900 до 6290 злотих брутто, чверть заробляє менше, а чверть заробляє більше. Цікаво, що, на відміну від більшості інших професій, заробіток жінок майже такий же, як і в чоловіків.

Трохи більше світла на заробітки лікарів проливає нещодавно опублікований у березні 2020 року звіт Центрального статистичного управління під назвою «Структура оплати за професіями в жовтні 2018 року».

«В середньому медики (фахівці) отримали зарплати на 21,8 відсотка вище середнього (5,6 тис. злотих брутто у державному секторі та 6,7 тис. злотих у приватному секторі). Ця професійна група неоднорідна через рівень отриманої винагороди. Наприклад, середня зарплата архітекторів, геодезистів та дизайнерів становила 4939 злотих брутто, викладачів академічних наук — 6557 злотих, лікарів — 9 910 злотих, спеціалістів у галузі права — 9861. Крім того, у цій групі відносно високу середню винагороду отримували працівники професійних груп, такі як аналітики комп’ютерних систем та програмісти ( 9509,66 PLN), інженери електротехнології (8199,45 PLN) «- зазначено у звіті.

Звідси випливає, що у жовтні 2018 року лікарі були найбільш оплачуваними фахівцями, випередивши — із середньою зарплатою 9,9 тис. злотих (9,5 тис. — для жінок та 10,5 тис. — для чоловіків) — юристів, юрисконсультів та ІТ-спеціалістів.

GUS ще не опублікував дані за 2019 рік, тим більше, за перші місяці 2020 року, але інша статистична інформація свідчить, що заробітна плата фахівців у Польщі зросла з жовтня 2018 року до березня 2020 року в середньому на 20 відсотків.

Виходячи з цього, можна підрахувати, що поточна середня зарплата лікарів у державному секторі становить близько 12 000 злотих брутто, а в приватному секторі — понад 11 тисяч. При цьому жінки заробляють на близько 8% менше, ніж чоловіки (серед інших фахівців ці відмінності значно більші), — зазначає gazetakrakowska.pl.

Медсестри та акушерки — приблизно 5,5 тисяч злотих брутто.

?Спеціалісти швидкої медичної допомоги — приблизно 5,2 тис. злотих.

?Лаборанти — 5,8 тисячі злотих.

?Фармацевти — 6000 злотих.

?Стоматологи — 5,8 тисячі злотих.

?Ветеринари — 5,9 тисячі злотих.