Скільки заробляє президент Польщі?

Скільки заробляє президент Польщі?

Зізнайтесь, чи хотіли б Ви дізнатись, яка офіційна зарплатня у президента Польщі і на які пільги він має право? Детальніше — у нашій статті. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Декларація активів президента Анджея Дуди показує, що в 2019 році він заробив 243 041,43 злотих, що дає щомісячну суму у розмірі понад 20 000 злотих. Президент також отримує безкоштовну медичну допомогу, житло та харчування.

Питання оплати праці осіб, які обіймають керівні посади, включаючи Президента Республіки Польща, регулюється актом, прийнятим до воєнного стану — у липні 1981 року. На його основі винагорода Президента складається з основної зарплати, що відповідає семикратному розміру мінімальної в країні, та функціональної надбавки, що відповідає трикратній базовій сумі. Ця сума встановлена ​​в річному акті про бюджет.

Відповідно до актів бюджету, як на 2019 рік, так і на 2020 рік, базова квота для осіб, що займають керівні посади, становить 1789,42 злотих.

Окрім зарплати, президент також має низку пільг, у тому числі проживання в Президентському палаці та харчування. Президент та перша леді також не платять за одяг для офіційних зустрічей та за медичну допомогу.

Глава держави також може розраховувати на цілодобову охорону, дорожні лімузини, літаки та вертольоти, а також доступ до президентських будинків відпочинку, в т.ч. в горах.

Колишні президенти також не залишаються ні з чим. Після закінчення терміну повноважень виїжджаючий глава держави отримує зарплату в розмірі 3/4 базової зарплати, тобто майже 9 500 злотих. Крім того, він також може розраховувати приблизно на 12 тисяч злотих на місяць для ведення власного офісу.

Колишні президенти також отримують довічну охорону на території країни та отримують для свого розпорядження лімузин. Вони також можуть користуватися послугами з охорони здоров’я за рахунок держави.

За матеріалами: Business Insider