Слідами Вроцлавських гномів: завантажуй додаток і вирушай на пошуки!

Слідами Вроцлавських гномів: завантажуй додаток і вирушай на пошуки!

Ну скажіть, хто з вас не бачив у місті бодай одного гнома? Здається, що вони ховаються практично усюди. Проте мало хто знає історію — з чого все почалося. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Вроцлавські бронзові гноми – це історія про те, як символ протесту став загальним улюбленцем. Почалося все з вроцлавської революції, коли професори й студенти почали проводити акції протесту проти комуністів. Робили вони це мирно – ну, наприклад, роздавали в місті рулони туалетного паперу або ж малювали фарбою провокативні написи на стінах будинків, на кшталт «Комуняки, йдіть геть», «свободу демократії». Проте владі міста це не подобалося, а протестувальників за такі вибрики саджали за грати. А написи ретельно замальовувалися білою фарбою. Щоб якось виявити своє незадоволення, містяни на таких білих плямах вирішили малювати гномів. По-польськи вони звучать як «красналі» (від слова червоний, а червоний асоціювався з комуністами).

Вже в той час, коли в місті запанувала демократія, на згадку про цю революцію у Вроцлаві встановили перших 10 «краснолюдків».

Особливо радує те, що карту для пошуку гномів можна не купувати — вона є у вільному доступі в інтернеті. Тож сміливо користуйтеся – завантажити її можна ТУТ — http://krasnale.pl/

Окрім того, можна встановити собі додаток на телефон:

Go Wrocław Krasnale:
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.cubesoft.dwarfs&hl=pl

Wrocławskie Krasnale:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pawelm.krasnalewewroclawiu&hl=pl

Місцеві вірять, що гноми у Вроцлаві жили завжди, тільки не поспішали показуватися людям. З 2000 року почали встановлювати бронзові фігурки по всьому місту, ви не повірите, адже зараз їх вже понад 350! А які з них – ваші улюбленці? Діліться своїми фото в коментарях!

Фото: Ihor Pivtoratskyi