США все більше цінують економічне значення Польщі в Європі

США все більше цінують економічне значення Польщі в Європі

У Вашингтоні відбулася зустріч міністра розвитку Польщі з міністром торгівлі США. Уряд Польщі зменшив податок на доходи від фізичних осіб. Поляки багатіють швидше, ніж решта Європи, але… Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Сполучені Штати цінують дедалі більше політичне та економічне становище Польщі в Європі. Про це у перший день свого візиту до Вашингтона заявив польський міністр інвестицій і розвитку Єжи Квєцінський, який зустрівся із американським міністром торгівлі Уілбором Россом.

Міністр Квєцінський зауважив, що хоча економіка США теж розвивається швидко, п’ятивідсоткове зростання економіки Польщі викликало у американців велике захоплення. «Ми є однією із найбільш швидкозростаючих економік у світі», – сказав польський міністр у розмові з Польським радіо.

За словами міністра, однією з головних тем розмов із Уілбором Россом був польсько-американський торгівельний оборот.

«Нині він складає 15 млрд доларів, тобто 2,8% від нашого торгівельного обороту, і він постійно зростає», – сказав Квєцінський

Квєцінський теж підкреслив, що щороку збільшуються інвестиції США у Польщу. За його словами, після німецьких американські компанії є найбільшими інвесторами над Віслою.

Польський уряд вирішив залишити більше грошей у кишенях поляків, котрі працюють. Рада міністрів прийняла законопроект про зниження з 18 до 17 відсотків податку на доходи фізичних осіб (PIT) та дворазове збільшення витрат на одержання доходу для працівників. У Канцелярії прем’єра повідомили, що нові правила набудуть чинності від 1 жовтня цього року.

Законопроект передбачає зниження податку на доходи фізичних осіб, які за рік заробили менше 85 тисяч 528 злотих, тобто котрі не виходять за межі першого податкового порогу. Зменшення податку з 18 до 17 відсотків буде охоплювати всіх працівників, осіб, котрі працюють на підставі договору підряду або доручення і тих, хто займається одноособовою господарською діяльністю.

За попередній рік поляки стали багатшими на 7,7 відсотків. Це більше, ніж у середньому по всьому Європейському Союзі, у якому в 2018 році заможність зросла на 3 відсотка, порівняно із 2017 роком. Але не усі багатіють однаково швидко – навпаки. Купівельна спроможність жителя найбіднішого повіту (Перемишльського) – 4,3 тис. євро на рік, натомість житель Варшави може витратити 13,5 тис. євро.

Водночас слід пам’ятати, що нині купівельна спроможність в Європі становить 16,9 тис. євро на рік, тобто більше, ніж у найбагатшому регіоні Польщі. «Нові країни ЄС зменшують відстань до середньостатистичного європейського показника, але досі видно велику різницю у заможності між східною та західною частинами Європи», – каже старший директор компанії GfK Пшемислав Двояк. За його словами, найзаможніші терени Польщі, Чехії або Угорщини досі менш заможні, ніж найбідніші райони у Великій Британії, Німеччині або Франції.

Додамо, що найбільше зростання заможності зареєстрували у Латвії – аж на 10,3 відсотка.

IAR, businessinsider.com.pl/Т.А.