Тенденції міграції у першій половині 2019 року

Тенденції міграції у першій половині 2019 року

У перші половині цього року 27 тисяч іноземців отримали карти побиту в Польщі. Серед них – найбільше громадян України, Білорусі та Грузії, —  інформує Управління у справах іноземців. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Імміграція до Польщі, в основному, продиктована потребами ринку праці.

За цьорічний період документи на отримання карти побиту подали близько 400 000 іноземців. Для порівняння, станом на 1 січня 2019 року та 2018 року це становило 372 тис. та, відповідно, 325 тис. осіб. У першій половині цього року найбільшу кількість склали громадяни країн:
• Україна — на 19,4 тис. + до 199 тис. осіб
• Білорусь — на 3 тис. + до 23 тис. ос.
• Грузія — на 1,3 тис. + до 4,1 тис. ос.
• Індія — на 0,8 тис. + до 9,6 тис. ос.
• Непал — на 0,5 тис. + до 2 тис. ос.

Іноземці, які бажають оселитися та легалізувати своє перебування в Польщі, подають заяви до воєводств. Особи, які відповідають умовам видачі дозволу, отримують документи, що підтверджують їхнє право на проживання в країні.

У звітному періоді найбільше дозволів на тимчасове проживання (до 3 років) надійшло — 21 тис. і постійні — близько 5000.
Розселення іноземців всередині Польщі залишається нерівномірним і зосереджене у воєводствах з центрами у великих містах. У першому півріччі 64 % усіх документів стосовно легалізації були надіслані до п’яти воєводських відомств: Мазовецьке (26%), Дольношльонське (11%), В’єлькопольське (10 %), Малопольське та Слінське (9 % у кожному). Найменше для Вармійсько-Мазурського та Свентокшиського (по 1%).

Наведені вище дані не включають осіб, які тимчасово перебувають у Польщі, відповідно до візового або безвізового режиму.
Актуальну інформацію щодо тенденцій міграції та роботу Управління можна знайти на сайті:

udsc.gov.pl та на каналах соціальних медіа (Facebook, Twitter).