Трудові мігранти в Польщі зможуть отримати посвідку на ПМП через 2,5 року роботи
https://i0.wp.com/galas.te.ua/wp-content/uploads/2017/11/20121_w_647.jpg?ssl=1

Трудові мігранти в Польщі зможуть отримати посвідку на ПМП через 2,5 року роботи

Уряд Польщі пропонує прискорити інтеграційний шлях для мігрантів, які працюють в Польщі, та їх сімей. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Всеукраїнську Асоціацію з міжнародного працевлаштування.

Уряд Польщі пропонує прискорити інтеграційний шлях для мігрантів, які працюють в Польщі, та їх сімей. Передбачається, що після 2,5 років офіційної роботи в країні, мігрант зможе подати документи на отримання дозволу на постійне місце проживання (pobyt stały).

Після двох з половиною років роботи на підставі дозволу на проживання та роботу в Польщі мігрант може подати заяву на отримання дозволу на постійне проживання. Через рік після отримання дозволу до нього зможуть приїхати члени сім’ї, які також отримають право на роботу в Польщі. Подібні рішення передбачені в поправці до Закону про іноземців та проекті нового Закону про ринок праці.

Однак, як пише видання, подібна пропозиція буде адресована не всім іноземцям. Вона торкнеться тільки громадян тих країн, на яких сьогодні поширюється спрощена схема працевлаштування, тобто, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Росії та України. У той же час, мова йде не про всі спеціальності, а тільки про ключові для Польщі. Їх список на даний час розроблює Міністерство сім’ї, праці та соціальної політики. «Ці зміни спрямовані на те, щоб сприяти спрощенню поселення в Польщі громадян культурно близьких країн, що мають кваліфікацію в професіях, бажаних для польської економіки», – наводять цитату з пояснювальної записки до проекту закону журналісти. На думку опитаних експертів, на практиці нові правила означатимуть, що мігрант зможе перевезти свою сім’ю через півтора року після переїзду в Польщу (після року роботи на дозволі плюс кількох місяців вирішення формальностей) і отримати дозвіл на постійне перебування (pobyt stały) – через три року.

У результаті буде створений спосіб швидкої інтеграції, який дасть мігрантам доступ до ринку праці Польщі, щось на зразок американської зеленої карти. У разі польської міграційної політики експерти говорять про прорив. “Дуже гарне починання. Це рішення стабілізує міграцію. Сьогодні ці люди перебувають в якійсь невизначеності, вони не знають, яким є їхній статус”, – говорить демограф проф. Мацей Дущік.

Зараз більшість мігрантів на польському ринку працюють на основі заяв про доручення праці іноземцям (oświadczenie o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi). За словами Мацея Дущіка 20 відсотків українців, які перебувають у Польщі, дуже зацікавлені в тому, щоб залишатися тут на постійній основі, а ще 20 відсотків розглядають таку можливість.

Якщо врахувати, що кожен рік в Польщі знаходиться від півмільйона до мільйона українців, то потенційно зацікавлених у використанні таких можливостей може налічуватися від 200 тис до 400 тис осіб, які приїжджають з України.

Новий закон повинен застосовуватися в першу чергу до іноземців, які на підставі дозволів на роботу (виданого воєводами на термін до трьох років) вже і так працюють у Польщі. Більшість подібних дозволів, майже 200 тис (більше 80% від усіх) видані українцям. Очікувано, що саме на них і буде спрямований новий закон. Уряд поки не представив список необхідних професій, але можна припустити, що там будуть, в першу чергу, професії, пов’язані з інформаційними технологіями, а також ті, завдяки яким збільшиться виробничий потенціал економіки. За даними статистики на кінець 2017 року, серед більш ніж 3,8 тис. працівників-іноземців в ІТ Польщі, до 1,5 тис. осіб приїхало з України. Серед фізичних працівників та представників робітничих спеціальностей українці складають до 85 відсотків усіх працевлаштованих іноземців. Як вважають автори, додатковим стимулом для цієї категорії іммігрантів буде можливість знайти роботу в Польщі і для членів їх сімей.

“В інтересах польської держави не тільки тимчасова міграція, а й постійне проживання, оскільки воно дозволяє забезпечити іноземцям стабільність не тільки на ринку праці, а й в суспільстві, яке не розглядатиме їх як тимчасових працівників”, – говорить демограф проф. Мацей Дущік.

Джерело: Я в Польщі