У Катовіце відкрили почесне консульство України (відео)

У Катовіце відкрили почесне консульство України (відео)

Почесне консульство України відкрили у п’ятницю, 29 березня в польському місті Катовіце Сілезького воєводства. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Установа, що розпочала роботу на вулиці Коперника, 4/4, постала у відповідь на щораз більшу кількість громадян України, що живуть у Сілезькому воєводстві та його столиці.

Участь в церемонії взяли українські дипломати, українська громада міста, польські парламентарі, представники місцевого самоврядування, українське духовенство, а також посол України в Польщі Андрій Дещиця.

«Українці шукають підтримки, турботи та інформації, так само, як інформація потрібна полякам, котрі хочуть співпрацювати з Україною», – додав Андрій Дещиця, який переказав почесному консулу відповідні документи від очільників дипломатії Польщі та України Яцека Чапутовича і Павла Клімкіна.

«Нині лише в Сілезькому воєводстві перебувають приблизно 170 тис. українців. Вони тут працюють і навчаються. Такій громаді потрібні певна турбота та можливість звернутися до установи, яка може їм допомогти», – сказав доктор медицини Ярослав Вєчорек, почесний консул України в Катовіцах.

Мер міста Катовіце Марцін Крупа висловив задоволення відкриттям консульства України, зазначаючи, що місто має довгу історію відносин з українськими регіонами.

Польські політики, депутати Сейму Борис Будка і Міхал Камінський наголосили на важливості відкриття ще однієї української консульської установи у Польщі заради розвитку добросусідських відносин з Україною.