У Польщі забиратимуть по 200 злотих з кожної зарплати. Як це можливо?

У Польщі забиратимуть по 200 злотих з кожної зарплати. Як це можливо?

Компанії, які наймають більше 250 працівників, повинні запровадити на підприємствах індивідуальні пенсійні рахунки «План капіталу працівника» (Pracownicze Plany Kapitałowe, PPK). Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Багато поляків мають прийняти тепер рішення чи хочуть вони заощадити на пенсію за допомогою держави. Це рішення має свої плюси і мінуси.

«План капіталу працівника» (PPK) виник як відповідь уряду на проблему низьких пенсій. Головна мета проекту полягає в тому, щоб переконати громадян самостійно заощадити собі гроші на старість. Крім того, плюсом цього рішення є  інформація, що кошти з PPK можуть допомогти у розвитку підприємств та економіки.

Яким буде кінцевий результат,  побачимо тільки після виходу на пенсію. Тим більше, що офіційно проект PPK не набув чинності.

Планується, що для компаній, які наймають більше 250 чоловік потрібно буде ввести «План капіталу працівника». Невеликі компанії мають трохи більше часу для проведення формальностей і приєднаються до програми з січня 2020 року.

Працівники віком від 18 до 55 років будуть зараховані до PPK автоматично. Люди старше 55 років зможуть зареєструватися, але за власним бажанням. Для працівників, які закінчили 70 років, вступ до PPK не буде можливим.

Працівники, які працюють за контрактом або на замовлення (na umowę o pracę czy też zlecenie), зможуть скористатися «Планом капіталу працівника». PPK не включатиме осіб, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, а також так званих «самозайнятих» осіб. Незважаючи на те, що зарахування до PPK відбувається автоматично, від програми можна відмовитися, але це буде нелегко.

В рамах Pracowniczych Planów Kapitałowych, на відкритий пенсійний рахунок будуть впливати гроші, відкладені працівником, роботодавцем та державою. Кінцева сума яку на пенсії можна буде отримати залежить від декількох факторів — скільки самостійно вирішено відкласти для себе, а також скільки буде платити додатково роботодавець. Можна самостійно зробити розрахунки для різних сценаріїв, використовуючи офіційний «калькулятор», який можна знайти на сайті програми — mojeppk.pl.

З  допомогою програми можна розрахувати:

— скільки грошей отримаємо,

— який відсоток зарплати потрібно відкласти, щоб отримати суму, в якій зацікавлені,

— коли почати відкладати, щоб отримати суму, яка цікавить.

З 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата для працівників в Польщі, які працюють на основі трудового договору, становить 2250 злотих, або близько 1634 злотих нетто.

У свою чергу середній показник заробітної плати по країні становить 4949,42 зл. (дані за лютий 2019 р.), що становить 3515,48 зл. “на руки”. З цих сум і покажемо приклади розрахунку.

Варіант 1 

— приєднуємося до ПКП у віці 35 років,

— наш поточний оклад — 2250 злотих брутто,

— основний щомісячний платіж — 2%,

— основний щомісячний платіж від роботодавця становить 1,5%,

— виходимо на пенсію у віці 60 років,

На нашому рахунку в ПКП буде накопичено 61 130 злотих.

Варіант 2

— приєднуємося до ПКП у віці 35 років,

— поточна зарплата 4949 злотих брутто,

— основний щомісячний платіж — 2%,

— основний щомісячний платіж від роботодавця становить 1,5%,

— виходимо на пенсію у віці 60 років,

Сума в ПКП у цьому випадку складе 122 407 злотих.

Зазначені суми складаються з персональних внесків, внесків роботодавця та уряду. З нагоди приєднання до ПКП на початок можна отримати 250 злотих, а потім 240 злотих за кожен рік. Однак, слід пам’ятати, коли відмовлятися від участі в ПКП, ці гроші не будуть виплачені.

Все це звучить непогано. Однак, існує кілька проблем з ПКП, і кожна з них є причиною того, чому варто розглянути питання чи взагалі приєднуватися до Pracowniczych Planów Kapitałowych.

Перш за все, не має гарантії, що під час процесу накопичення та збереження коштів не будуть змінювати правила, за якими здійснюються зарахування до ПКП або як ці кошти будуть оподатковуватися.

Проблема також в тому, що мало хто розуміє, що ці відсотки від зарплати не є додатковими грошима, які могли б отримати, але замість того, щоб йти в нашу кишеню зараз, кошти потраплять на баланс PPK. Це гроші з поточної заробітної плати, а це означає, що отримаємо менше грошей як частину платежу вже зараз.