У Вроцлаві вже рік діє україномовна газета «Привіт»
фото ілюстраційне

У Вроцлаві вже рік діє україномовна газета «Привіт»

Рік тому у Вроцлаві з’явилася перша газета українською мовою – «Привіт». Проект виходить за участю відомої польської газети Wyborcza. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Україномовна газета виходить раз на квартал, і за час її існування світ побачив чотири номери. Перший випуск видавався накладом в 10 тисяч примірників.  На даний момент триває приготування над наступним номером. Газета розповсюджується в місцях де часто бувають українці  — державні та місцеві органи влади, навчальні заклади, культурні об’єкти тощо.

За словами головного редактора газети Магдалени Ногай (Magda Nogaj), рік минув як неймовірна пригода. Редакція інтернаціональна. Складається як з поляків, так і з українців. Найголовнішим завданням була спільна праця над проектом, так як частина авторів, взагалі не мала досвіду себе в сфері журналістики. Не менш важливим виявилось, знаходити цікаві теми і героїв своїх новин, історії яких варто було розповісти українцям, які проживають у Вроцлаві.

«Ми були першою міською газетою для української громадськості у Вроцлаві. В цей спосіб ми хотіли показати, що рідіємо з того, що вони (українці, — прим. inPoland) хочуть жити в нашому місті і працювати. Тепер приготування наступних випусків – рутина, але на початку була налякана. «Я ж не розумію української» — пояснювала своїм шефам, коли мене призначали для виконання цього завдання. Все ж таки ми знайшли вихід. Отримую тексти двома мовами. В такій формі публікуємо на наших сторінках в інтернеті. Завдяки цьому, нас можуть також читати поляки. Це полегшує взаємне знайомство, але також допомагає українцям у вивчені польської», — повідомила пані Магдалена журналістам inPoland.net.pl

П’ятий випуск газети з’явиться вже 5 грудня.

фото: Магдалена Ногай