Українські студенти звернулися до влади Польщі та України, аби ті відкрили кордони (відео)

Українські студенти звернулися до влади Польщі та України, аби ті відкрили кордони (відео)

Студенти в своєму онлайн-зверненні просять Президента України та Польщі, а також Міністерства Закордонних Справ обох країн відкрити кордони, аби дати їм можливість продовжити навчання. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

“Ми не маємо можливості повернутись у Польщу, щоб забрати усі свої речі, завершити навчання та вирішити низку проблем, які виникли у фінансовому плані. У більшості з нас — платне навчання і без здійснення оплати ми навіть не можемо захистити дипломи.” — йдеться у відеозверненні.

Згідно з переходом на дистанційне навчання, можливість захисту та отримання диплому ніхто не відміняв. Проте ніхто з студентів наразі не має доступу до бібліотек та інформації, яка потрібна для написання дипломної роботи згідно з вимогами університетів.

Крім того, виникло питання заліку практики, а дистанційно такі речі вирішити неможливо. Окрім того, велика кількість студентів зараз у важкому фінансовому становищі, а через відтермінування оплати за навчання їх можуть просто відрахувати з ВНЗ.

Молодь розповідає про те, що багато з них просто не були готові до такого тривалого карантину. Тож чимало студентів залишили свої речі, одяг та документи за місцем проживання в Польщі. Багато хто з них вимушений і надалі оплачувати проживання в гуртожитку чи квартирі. А оплачувати, по суті, нема чим.

“Єдиним нашим джерелом доходу була додаткова робота в вільні від навчання години. Ми, як перша група (тимчасових і найманих працівників), втратили джерело доходу в перші дні карантину. Уряд дозволив виїзд громадянам на роботу, водночас як польська сторона приймає лише людей, які їдуть на сезонні роботи. Сотні дзвінків в міграційну службу доводять нам, що студентів ніхто не хоче пропускати, оскільки ВУЗи зачинені. Ми розуміємо усі заходи стосовно безпеки та здоров’я громадян. Ми хотіли б мати можливість перетину кордону на таких же підставах, як і працівники з України.” — розповідає Анастасія Соловей, студентка Вроцлавського університету.

“Ми не погоджуємось з тим, що наші проблеми на даний момент нікого не цікавлять. На жаль, ніхто не понесе кошти за оплату навчання та гуртожитку, ніхто не допоможе нам швидко знайти нову роботу. Нам, як і тим людям, що їдуть працювати за кордон, потрібна підтримка і розуміння держави. Закінчення навчання за кордоном дає нам можливість отримати європейський досвід, повернутись в Україну з новими вміннями, які допоможуть майбутньому нашій державі.” — додала Анастасія від імені усіх українських студентів, які на період карантину повернулись додому.

President.gov.ua Кабінет Міністрів України Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Денис Шмигаль Straż GranicznaЗвернення українських студентів щодо перетину кордону та повернення до Польщі.#ФормуламайбутньогодляУкраїни – це ми!У зв’язку з пандемією, ситуація на світі змінила наше життя і не дає жодних гарантій стосовно майбутнього. Ми – українські студенти, які навчаються за кордоном (у Польщі) звертаємось до Президента та Міністерства закордонних справ України з проханням про обговорення питання перетину кордону українських студентів на тих самих підставах, як сезонні працівники з робочими візами на території Польщі. Ми не погоджуємося з тим, що польський уряд дозволяє їхати до сусідньої країни людям з довгостроковою візою на роботу, але ніхто не дає можливості повертатись студенту, щоб забрати свої речі, вирішити формальності з університетом і закінчити навчання. Ми просимо відреагувати на відео-звернення, яке стосується усіх студентів, які не можуть повернутись у Польщу. Ми щиро надіємось на розуміння українського та польського урядів, які дадуть можливість нам, так само як працівникам повернутись до Польщі. Список студентів, які навчаються у Польщі: 1. Anastasiya Solovey – Uniwersytet Wrocławski 2. Roksolana Nahirniak – Uniwersytet Opolski3. Eduard Davydov – UJK w Kielcach4. Nataliia Buslaieva – UKSW w Warszawie5. Diana Derkach – Uniwersytet Warszawski 6. Yuliia Kalutska- Uniwersytet Warszawski7. Yelyzaveta Sharkun – UJK w Kielcach 8. Valeria Balobina – Uniwersytet Opolski9. Anastasiia Skomarovska-SAN Warszawa10. Mariia Zarichna – SAN Warszawa11. Khrystyna Kara – Uniwersytet Vistula12. Yuliia Volkova – Uniwersytet Vistula 13. Daryna Minenko – Uniwersytet Opolski14. Viktor Bomk – Uczelnia Łazarskiego15. Kateryna Melnyk – Uniwersytet Jagielloński 16. Iryna Melnyk – Uniwersytet Opolski17. Yaroslav Naboka – AEH Warszawa 18. Olha Rubanchuk- AEH Warszawa19. Liudmyla Solman – Collegium Civitas20. Karyna Fesenko – Uniwersytet Jana Kochanowskiego (Kielce)21. Anastasiia Spivak – Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu22. Nataliia Rabyniuk – Społeczna Akademia Nauk (Warszawa)23. Karina Kumanikina – Uniwersytet Gdański24. Khrystyna Kozlovska – Uniwersytet Warszawski25.Danylo Stutsenko – Wyższa Szkoła Bankowa we WrocławiuМонтаж: Anastasiia Perevalova

Опубліковано Anastasia Solovey Четвер, 7 травня 2020 р.

Andrzej DudaPortal Spraw Zagranicznych PszZwracamy się z prośbą o zwróceniu uwagi na nasz problem i zmianę przepisów, tak abyśmy mogli wrócić do Polski i kontynuować nasze studia. Rozumiemy powagę panującej sytuacji, ale chcemy wrócić do nauki i życia w Polsce, na tyle, na ile pozwolą na to przepisy i sytuacja epidemiologiczna. Liczymy na Wasze zrozumienie i pomoc.1. Anastasiya Solovey – Uniwersytet Wrocławski 2. Roksolana Nahirniak – Uniwersytet Opolski3. Eduard Davydov – UJK w Kielcach4. Nataliia Buslaieva – UKSW w Warszawie5. Diana Derkach – Uniwersytet Warszawski 6. Yuliia Kalutska- Uniwersytet Warszawski7. Yelyzaveta Sharkun – UJK w Kielcach 8. Valeria Balobina – Uniwersytet Opolski9. Anastasiia Skomarovska-SAN Warszawa10. Mariia Zarichna – SAN Warszawa11. Khrystyna Kara – Uniwersytet Vistula12. Yuliia Volkova – Uniwersytet Vistula 13. Daryna Minenko – Uniwersytet Opolski14. Viktor Bomk – Uczelnia Łazarskiego15. Kateryna Melnyk – Uniwersytet Jagielloński 16. Iryna Melnyk – Uniwersytet Opolski17. Yaroslav Naboka – AEH Warszawa 18. Olha Rubanchuk- AEH Warszawa19. Liudmyla Solman – Collegium Civitas20. Karyna Fesenko – Uniwersytet Jana Kochanowskiego (Kielce)21. Anastasiia Spivak – Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu22. Nataliia Rabyniuk – Społeczna Akademia Nauk (Warszawa)23. Karina Kumanikina – Uniwersytet Gdański24. Khrystyna Kozlovska – Uniwersytet Warszawski25. Danylo Stutsenko – Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu26. Nataliia Brelius – Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej27. Yana Bilokin – Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu28. Hovokov Mykhailo – Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie29. Olha Sambros – Politechnika Świętokrzyska w Kielcach30. Pylypon Rostyslav – Policealna Szkoła Zawodowa Centrum Nauki Biznesu i Administracji w Warszawie

Опубліковано Anastasia Solovey Субота, 9 травня 2020 р.