Українці можуть перераховувати гроші на Батьківщину без відкриття банківських рахунків

Українці можуть перераховувати гроші на Батьківщину без відкриття банківських рахунків

Українці, які працюють в Польщі, можуть відправляти гроші своїм родичам через банкомати без рахунку або пластикової картки. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

За оцінками Національного банку Польщі, в даний час в Польщі налічується близько 1,2 мільйона українців, з яких близько 800 тисяч знаходяться в Польщі постійно. Саме тому Euronet Polska, у співпраці з Ria Money Transfer, запровадив у середині червня послугу швидкого переказу коштів в Україну за допомогою програми myRia — весь процес відбувається інтуїтивно і швидко, протягом декількох секунд.

Внески соціального страхування в Польщі вже сплачують близько 610 тисяч  іноземців — у п’ять разів більше, ніж у 2014 році. За останні п’ять років кількість сплачених внесків українців зросла майже в 13 разів.

Послуга грошових переказів, адресована в основному українським громадянам, які працюють у Польщі, почала діяти в середині червня, але вже на початку цього року банкомати Euronet були адаптовані для обслуговування українських громадян на рідній мові.

Переказ може бути здійснений без банківського рахунку. Всі формальності обробляються за допомогою програми myRia, а кошти, що переказуються, можуть бути забрані в будь-якому з 20 000 партнерських пунктів Ria в Україні.

— Іноземці, які живуть у Польщі, мають потребу в переказі грошей в інші країни. Вони часто не мають власного банківського рахунку, тому їм необхідний швидкий і безпечний спосіб переказувати кошти, не відвідуючи банку, не використовуючи банківські канали або банківського рахунку. Необхідне рішення, яке дозволить їм відправляти гроші додому, своїм родичам без використання стандартних банківських каналів”, — говорить Ігнасіо Рейд, головний операційний директор компанії Ria Money Transfer.

За даними Центрального статистичного управління Польщі, минулого року було видано майже 329 тисяч дозволів на працевлаштування для іноземців, а їхня щорічна кількість збільшилася на 40 відсотків. Переважна більшість (238 тис) було видано громадянам України — кількість дозволів на роботу для українців минулого року збільшилася майже на 1/4. У свою чергу, дані ZUS показують, що внески соціального страхування в Польщі вже платять близько 610 тисяч іноземців — у п’ять разів більше, ніж у 2014 році. За останні п’ять років кількість сплачених внесків українцями зросла майже в 13 разів (з 35,5 тис на початок 2014 року до 454,5 станом на сьогодні).

Польща протягом декількох років була найпривабливішим ринком для мігрантів з-за східного кордону — як з точки зору заробітку, так і культури. Кількість працівників — фізичних і розумових — з України постійно зростає. За оцінками НБП, в Польщі нараховується близько 1,2 мільйона громадян України, з них близько 800 тисяч перебувають на теренах РП на постійній основі. У зв’язку з прибутковим характером їх перебування в Польщі — українці хочуть мати постійну можливість відправляти гроші своїм родичам, які залишилися в Україні — найчастіше це близькі родичі.

— Дана послуга дозволить іноземцям, які живуть у Польщі, перераховувати гроші до свого будинку без необхідності відкривати банківський рахунок або навіть мати кредитну картку”, — додає Ігнасіо Рейд.

Послуга грошових переказів є результатом співпраці двох найбільших підрозділів групи Euronet Worldwide, тобто найбільшого в Європі оператора банкоматів та його дочірньої компанії Ria Money Transfer, одного з лідерів у сфері грошових переказів у світі.

— Ми розробили програму для іноземців, які живуть у Польщі і хочуть переказувати гроші до свого дому, наприклад, в Україні. Просто завантажте, зареєструйте та завершіть транзакцію — для цього, будь ласка, вкажіть місце відправлення грошей, адресата, суму та спосіб отримання в пункті призначення. Коли користувач вже надав всю цю інформацію — програма генерує штрих-код. З ним перейдіть на будь-який банкомат Euronet, щоб оплатити транзакцію. Якщо відправник має кредитну або дебетову картку, він може здійснити платіж з нею. Якщо у нього немає такої картки, він може розрахуватися готівкою в одному з банкоматів Euronet, які дозволяють йому внести гроші”, — говорить Ігнасіо Рід, головний операційний директор компанії Ria Money Transfer.

Мобільний додаток myRia — доступний польською, англійською та українською мовами — можна завантажити з App Store або Google Play. Потім потрібно увійти в систему і створити обліковий запис клієнта. Після позитивного процесу перевірки можна замовити переказ грошей в Україну — з цією метою достатньо вказати одержувача, суму переказу і сформувати код операції. Потім переказ повинен бути сплачений — це можна зробити за допомогою платіжної картки або готівкою в банкоматі Euronet.

— Трансфер до України буде доступний у всіх банкоматах. Наразі Euronet Polska має понад 7,7 тисяч банкоматів, у всіх можна оплатити за переказ за допомогою платіжної картки, а в більш ніж в 3 тис пристроїв також в грошовій формі”, — уточнює Роберт Мідура, менеджер компанії в Euronet Polska.

У банкоматі Euronet необхідно вибрати опцію «myRia & Euronet» на екрані вибрати «Операції без картки». Далі, слід ввести сформований код транзакції (або просканувати штрих-код з програми myRia, використовуючи зчитувач, встановлений на банкоматі), і заплатите за переказ. Після прийняття транзакції буде надруковано паперове підтвердження переказу.

— Переказ слід врегулювати до півночі в день її виконання. В іншому випадку транзакція буде скасована. Це означає, що в день транзакції ми маємо час до півночі перейти до одного з банкоматів Euronet”, — пояснює Ігнасіо Рейд. Після проходження всіх етапів угоди програма сформує PIN-код, який буде використовуватися для отримання коштів. PIN-код повинен бути переданий бенефіціару в Україні, який піде з ним в один з пунктів, де отримає гроші готівкою. Додаток має функцію передачі інформації, тому PIN-код можна надсилати за допомогою WhatsApp або SMS.

— Можна замовити переказ на банкоматі або грошовому депозиті на українській мові. Така функціональність існує в наших пристроях з кінця лютого цього року. Крім польської мови, пристрої також підтримують англійську та німецьку мови”, — додає Роберт Мідура.

Послуга переказу коштів в Україну доступна цілодобово, і плата за кожен переказ залежить від суми переказу і відображається в додатку myRia. Після прийняття транзакції вона автоматично вираховується з суми переказу.

— Витрати, понесені клієнтом за послугу, починаються з 9 злотих, що не є надмірною сумою. Ця вартість трохи зростає — залежно від суми переказу. Крім того, максимальна сума переказу становить 3 тисячі євро, тоді як ліміт операцій, що здійснюються протягом 90 днів, становить 13 000 євро. Можна відправити більшу суму, але в цьому випадку клієнт повинен зв’язатися з нами і подати додаткові документи”, — говорить Ігнасіо Рейд.

Переказ може бути здійснений без банківського рахунку. Всі формальності обробляються за допомогою програми myRia, а кошти, що переказуються, можуть бути отримані в будь-якому з 20 000 пунктів Ria в Україні.