Українці можуть врятувати польські кладовища

Українці можуть врятувати польські кладовища

В Україні є сотні занедбаних польських кладовищ: сільських та міських цвинтарів, а також братніх могил. Українська організація хоче подбати про них. Але польські урядовці ігнорують таку ініціативу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Однак їй потрібна підтримка. Адже польські могили доглядають зазвичай лише в тих населених пунктах, де досі проживають поляки або їхні рідні. Або в місцях, де приходять польські урядові делегації. Мова йде про окремі некрополі, які часто трактуються вибірково. Але більшість поховань — занедбані і забуті.

Кладовища не використовувалися після закінчення війни і репатріації поляків, підкреслює голова правління неурядової організації “Фінансова грамота України” — Михайло Стрельников. За 70 років огорожі порозпадалися, дерев’яні хрести розкидані, написи на надгробках знищилися. А самі плити часто грабують на будівельні матеріали, — розповів активіст порталу belsat.eu.

Організація “Фінансова грамота України” хоче змінити ситуацію. Активісти хочуть взяти на себе це завдання, тому що деякі з них мають польське коріння. Вони вважають відновлення польських кладовищ своїм моральним обов’язком.

Спільнота хоче комплексно розібратися з цим питанням. Перш за все, знайти всі польські кладовища і скласти їх реєстр. По-друге, прибрати їх, відновити написи та самі надгробки. Кожному кладовищі має бути наданий опікун, який матиме засоби для його підтримки.

Українські соціальні працівники підозрюють, що їхня проблема полягає у відсутності польського партнера. Тому вони шукають організацію, яка хоче приєднатися до проекту і обговорити її з владою у Варшаві. Тому що на всі ці дії потрібно мати фінансову підтримку, адже мова йде не лише про одне чи кілька поховань, а про масове відновлення кладовищ. Наразі Варшавські урядовці ігнорують ініціативу українських активістів.