Українці в Польщі не можуть здати кров. Чому?

Українці в Польщі не можуть здати кров. Чому?

Українці могли б частіше бути донорами крові. Але правила говорять їм робити це “по-польськи”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Лише невелика частина українців, які проживають у Польщі, є донорами крові. Вони обмежені суворими правилами, які вимагають від почесних донорів крові знати польську мову та розуміти медичні терміни.

Члени Національного руху в м. Лодзь хочуть заохотити українців здавати кров у Польщі. Два дні тому вони виступили перед Департаментом громадян та іноземців воєводського відомства з листівками українською та російською мовами про те, як здати кров, — інформує dzienniklodzki.pl

Один із ініціаторів акції — Даріуш Земба, який сам є донором крові:
— Українці працюють у Польщі, іноді трапляються нещасні випадки на роботі, їм потрібна медична допомога. Вони могли б зробити свій внесок, особливо влітку, коли крові так бракує, — пояснює Земба.

У районі Лодзі може проживати до 100 тис. українців. Як пояснюють націоналісти, для них також може бути проблемою розуміння медичних термінів. Ось чому вони хочуть попросити Регіональний центр здачі крові та лікування крові в Лодзі підготувати матеріали українською та російською мовами.

Але це неможливо. Як підкреслив директор RCKiK Роман Клюпєц, іноземці можуть здавати кров лише за умови, що вони знають польську мову:
— Положення не дозволяють перекладати формуляри, заповнені донорами крові, іншою мовою, — пояснює Клюпіч.

Незважаючи на це, у RCKiK у Лодзі кілька десятків українців щомісяця здають кров. Вони із задоволенням здають кров, особливо студенти під час таких кампаній, як “Вампіріада”.