Українців у Польщі знову побільшало

Українців у Польщі знову побільшало

У першому кварталі 2019 року кількість іноземців з дійсним дозволом на проживання у Польщі збільшилася на 11 тисяч осіб. Найбільш чисельна група — громадяни України — збільшилася майже на 7,6 тис осіб. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Переважна більшість іноземців мають дозвіл на проживання. Однак, спостерігається зниження кількості заяв про міжнародний захист.

Тенденції міграції в Польщі у першому кварталі 2019 року: 

Легалізація перебування

Іноземці, які бажають оселитися і легалізувати своє перебування в Польщі, подають заяву на проживання у воєводські відділення. Особи, які відповідають умовам видачі дозволу, отримують документи, що підтверджують право на проживання в Польщі. На початок квітня поточного року чинні дозволи на проживання склали 383 тисяч іноземців. Станом на 1 січня 2019 і 2018 рр. цей показник становив, відповідно, 372 тис і 325 тисяч осіб.

У першому кварталі цього року найбільше зростання кількості дозволів на проживання стосувалося переважно громадян України: на 7,6 тис осіб до 186,5 тис населення, Білорусі — на 1,3 тис осіб до 21,5 тис., Грузії — на 0,5 тис осіб до 3,400, Індії — близько 0,3 тис осіб до 9,1 тис і Непалу — на 0,2 тис осіб до 1,8 тис. Найбільша кількість виданих дозволів на тимчасове проживання (до 3 років) — на 7,8 тис і на постійне проживання — близько 2,3 тис.

Найбільш поширеною метою перебування іноземців у Польщі є їхня готовність працювати — цього року це стосувалося майже 72% справ. Крім того, 10 відсотків заявників хотіли залишитися в Польщі з сімейних причин, і 7 відсотків у зв’язку з проведенням або продовженням навчання.

Найпопулярнішими регіонами серед іноземців з дійсним дозволом на проживання є воєводства: Мазовецьке — 114 тисяч осіб, Малопольське — 38 тис осіб, Нижньосілезьке — 31 тисяч і Великопольське — 30 тисяч осіб.

Наведені вище дані не включають осіб, що перебувають тимчасово в Польщі, наприклад, на основі віз.

Міжнародний захист

— У першому кварталі цього року заявки на міжнародний захист подали 960 іноземців, у тому числі 580 осіб зробили це вперше. Це означає зменшення приблизно на 8 відсотків у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року. Громадяни Росії — 570 осіб, України — 130 осіб та Таджикистану — 36 осіб найчастіше зверталися за захистом у Польщі”, — інформує Якуб Дудзяк, представник Управління у справах іноземців.

Іноземець отримує міжнародний захист, якщо йому загрожує переслідування або реальний ризик втратити своє життя або здоров’я у своїй країні походження. Кожна заявка розглядається індивідуально. Управлінням з питань іноземців детально аналізує окремі випадки, щоб перевірити, чи дана особа дійсно потребує захисту.

Цього року 96 іноземців отримали рішення про надання міжнародного захисту. Переважно це були громадяни Росії (39 осіб), України (9 осіб) та Таджикистану (9 осіб). Негативні рішення отримали 515 осіб, 355 проваджень було припинено. Питання припиняються, коли іноземець виїжджає з Польщі, не чекаючи рішення (найчастіше їде до країн Західної Європи).